Virkelighet på fiksjonens premisser

Dokumentaren «Palio» er filmunderholdning av klassisk støpning, skriver Dagbladets anmelder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Et spørsmål som jevnlig melder seg i kjølvannet av idrettsverdenens mange og regelmessige dopingskandaler er hvorfor man ikke ganske enkelt gjør det lovlig å jukse — for hva er det egentlig man vinner på å la menneskekroppen definere grensene for spillet framfor den menneskelige fantasi?

Korrupt I Cosima Spenders underholdende og vakkert fotograferte dokumentarfilm «Palio» får vi et innblikk i hvordan en slik sport ser ut. For i det tradisjonsrike Palio-løpet, som finner sted to ganger i året i den italienske byen Siena, er alt tillatt: Korrupsjon og sammensvergelser er en sentral del av spillet, og jockeyene står fritt til å bruke pisken på sine konkurrenter såvel som deres hester.

Når filmen begynner har 46 år gamle Gigi «Trecciolino» Bruschelli vunnet 13 Palio-løp, og dermed er han kun to seiere unna å bli den mestvinnende rytteren noensinne. Bruschelli er beryktet for å være en utspekulert strateg som bruker penger og vennskapsbånd til å påvirke utfallet av løpene, og hans argeste konkurrent er den ambisiøse og rettferdige Giovanni «Tittia» Atzeni — som tilfeldigvis også er hans tidligere lærling.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer