Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Virkelighet på fiksjonens premisser

Dokumentaren «Palio» er filmunderholdning av klassisk støpning, skriver Dagbladets anmelder.

FILM: Et spørsmål som jevnlig melder seg i kjølvannet av idrettsverdenens mange og regelmessige dopingskandaler er hvorfor man ikke ganske enkelt gjør det lovlig å jukse — for hva er det egentlig man vinner på å la menneskekroppen definere grensene for spillet framfor den menneskelige fantasi?

Korrupt I Cosima Spenders underholdende og vakkert fotograferte dokumentarfilm «Palio» får vi et innblikk i hvordan en slik sport ser ut. For i det tradisjonsrike Palio-løpet, som finner sted to ganger i året i den italienske byen Siena, er alt tillatt: Korrupsjon og sammensvergelser er en sentral del av spillet, og jockeyene står fritt til å bruke pisken på sine konkurrenter såvel som deres hester.

Når filmen begynner har 46 år gamle Gigi «Trecciolino» Bruschelli vunnet 13 Palio-løp, og dermed er han kun to seiere unna å bli den mestvinnende rytteren noensinne. Bruschelli er beryktet for å være en utspekulert strateg som bruker penger og vennskapsbånd til å påvirke utfallet av løpene, og hans argeste konkurrent er den ambisiøse og rettferdige Giovanni «Tittia» Atzeni — som tilfeldigvis også er hans tidligere lærling.

Klassisk Spender har strukturert filmen som et klassisk sportsdrama, og både Bruschelli, Atzeni og resten av subjektene er upåklagelig typecastet. Nylig kunne man på norske kinoer se Jonas Carpignanos «Middelhavet», som var en spillefilm med påfallende dokumentariske ambisjoner. «Palio» er det motsatte, nemlig en dokumentar hvis fremste mål er å bruke fiksjonsfilmens virkemidler til å fortelle en spennende historie.

Og med sitt fargerike persongalleri og nervepirrende hesteløp er «Palio» en lettfordøyelig og særdeles underholdende filmopplevelse. Innimellom får man følelsen av at Spender tar noen snarveier for å presse virkeligheten inn i en klassisk Hollywood-struktur, men med tanke på at man har å gjøre med en film som blant mye annet er en hyllest til en tusen år gammel tradisjon for skittent spill, er det fullt mulig å se gjennom fingrene med dette.

«Palio: Ridderne av Siena»

5 1 6
Regi:

Cosima Spender

Orginaltittel:

«Palio»

Se alle anmeldelser