«Virkelighet» på tomgang

Kunne en film ta livet av virkelighetsfjernsyn, ønskes den varmt velkommen.

Men det blir ikke «Series 7» som gjør oss tjenesten. I den tas mennesker livet av - med våpen, giftsprøyter og gåstokker.

Interessant nok er det vanskelig å la seg sjokkere av dette svartsatiriske oppgjøret med den regisserte virkeligheten TV-kanalene presenterer som realistisk tidtrøyte. Så vant er vi blitt med stadig nye og mer ytterliggående konsepter i sjangerens grenseløse jakt på penger og seertall. Daniel Minahan viser oss formriktig det ultimate «reality show»; i «The Contender» («Utfordreren») velges seks personer på direkten ut til å bli drapsmaskiner.

Høygravide Dawn (Brooke Smith) har overlevd flere runder, er blitt folkehelt, og skal i en siste episode tilbake til hjembyen, hvor hun bl.a. konfronteres med en gammel kjæreste, nå kreftsyk og døende. Skal hun ta livet av ham også?

En teatralt dramatisk kommentatorstemme av kjent, amerikansk merke er vår guide gjennom levenet - dels et rent mordritt, dels et snakkeshow med offentlig skittentøyvask i Jerry Springer-sjangeren og noen stikk til Middelklasse-Amerikas lumre dobbeltmoral.

Her går det altså om mediers u- og amoral. Den sier Minahan lite eller ingenting nytt om, dessverre. Drapene i seg selv bringer ingen ny innsikt i kjerneproblemet: den bevisste spekulasjonen i folks laveste instinkter i vinnings hensikt. Fjernsynets manipulasjon av virkeligheten har vært utsatt for langt sterkere satirisk lut i en helt ikke-voldelig film som «Truman Show», mens dets kommersialisering av vold og voldsmenn på det nærmeste ble drept av Oliver Stone i «Natural Born Killers».

Da gjenstår stilriktig bruk av TVs fortellerspråk i stort format, reportasjepreget og inkluderende en biljakt som gjaldt det O.J. Simpson, samt enkelte kvikkheter. En aktuell, men nokså tom observasjon.

SATIRE MED DRAP: Høygravide Dawn (Brooke Smith) er blitt morderisk folkehelt som deltaker i virkelighetsshowet «The Contender». «Series 7» prøver seg med besk satire over denne tv-sjangeren uten helt å lykkes.