FRYKTER EKSTREMVÆR SOM«OLJEKONSEKVENS»: Miljøpartiet de Grønnes Rasmus Hansson skriver at norsk olje- og gassnæring ikke innser ekstremvær-konsekvensene av olje- og gassnæringen av ren frykt. «Hvis norsk olje og gass bidrar til slike katastrofer bør vi redusere produksjonen», er konklusjonen de frykter, mener Hansson. Foto: Eirik Helland Urke
FRYKTER EKSTREMVÆR SOM«OLJEKONSEKVENS»: Miljøpartiet de Grønnes Rasmus Hansson skriver at norsk olje- og gassnæring ikke innser ekstremvær-konsekvensene av olje- og gassnæringen av ren frykt. «Hvis norsk olje og gass bidrar til slike katastrofer bør vi redusere produksjonen», er konklusjonen de frykter, mener Hansson. Foto: Eirik Helland UrkeVis mer

Virkeligheten oljenæringen frykter mest

Oljebransjen har skrekk for å ta ansvar for konsekvensene av klimaendringene.

Debattinnlegg

Forrige uke tråkket jeg med vilje i klaveret. Jeg hevdet at Norge med vår oljevirksomhet er medansvarlig for værkatastrofen som smadret tilværelsen for millioner av mennesker på Filippinene. Direktør Gro Brækken i Norsk Olje og Gass slo omgående fast i Dagbladet at det var «uhørt å slå politisk mynt på en slik menneskelig tragedie». Jeg hilser reaksjonen velkommen. Den demonstrerer oljebransjens skrekk for å ta ansvar for konsekvensene av klimaendringene.

Brækken mener nok virkelig at norsk oljevirksomhet er så ren at den er klimavennlig. IEA har ganske riktig slått fast at fossil energi må dekke mye av verdens energibehov i mange år. Derfor mener Brækken at norsk olje og gass er løsningen for jordas klima. Hun glemmer IEAs beregning bare gir verden 50 prosent sjanse til å holde oppvarmingen under +2 grader. De færreste av oss vill gjøre ting som innebærer 50 prosent sjanse for at det går fryktelig galt, men Norsk Olje og Gass synes vi bør gjøre det med jordas klima.

Brækken har rett i at ingen kan bevise at akkurat orkan x eller y skyldes global oppvarming. Men jeg har rett i at global oppvarming fører til stadig mer ekstremvær. FNs klimarapporter er klare på at klimaendring gir stadig mer ekstremvær. Omtrent alle verdens værrekorder er satt de siste 15 år. Før Bækken igjen avviser all sammenheng mellom syklonen på Filippinene og klimagassutslipp fra norsk olje bør hun lese «Emanuel, K. 2013 i Proceedings of the National Academy of Sciences 110: 12219-12224», som dokumenterer flere og sterkere sykloner i Stillehavet på grunn av klimaendring.

Brækkens indignerte reaksjon på min kobling mellom norske klimagassutslipp og en farlig tyfon viser hvor redd norsk oljebransje er for å bli knyttet til klimaendringenes faktiske konsekvenser. Dette skyldes selvsagt frykt for den opplagte konklusjonen: Hvis norsk olje og gass bidrar til slike katastrofer bør vi redusere produksjonen. Offisiell norsk oljeretorikk insisterer derfor på at det ikke finnes sammenheng mellom produksjonsvolum og klimaendring. Vi er rett og slett forpliktet til å produsere olje og gass fordi verden vil ha den. Norge er den søkkrike doplangeren som ikke bruker dop selv, og som påstår at eventuelle problemer forårsaket av dopbruk er brukernes eget ansvar, ikke vårt.Miljøpartiet De Grønne mener vi må trappe ned norsk olje- og gassproduksjon som gjør oss til storpusher av global oppvarming, og direkte ansvarlig for konsekvensene. Vi må slutte å late som om de reelle konsekvensene av norsk oljevirksomhet bare er gjelder kvotepriser og internasjonale avtaler, og ikke virkelige katastrofer for virkelige mennesker.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.