Virkelighetens «mesterhjerner»

De kriminelle mesterhjernene er ren fiksjon. Det skumle er at vi har begynt å tro at de finnes i virkeligheten.

TRØBLETE: De hyllede danske krimseriene «Broen» og «Forbrytelsen» er begge sentrert rundt den kriminelle mesterhjernen som orkestrerer intrikate, storslåtte forbrytelser ned til siste detalj. Alltid et hestehode foran selv de kløktigste politikvinnene, skriver Martin Bjørnersen. Bildet viser etterforsker Sarah Lund (Sofie Gråbøl) i sesong tre av «Forbrytelsen». 
Foto: Tine Harden / DR
TRØBLETE: De hyllede danske krimseriene «Broen» og «Forbrytelsen» er begge sentrert rundt den kriminelle mesterhjernen som orkestrerer intrikate, storslåtte forbrytelser ned til siste detalj. Alltid et hestehode foran selv de kløktigste politikvinnene, skriver Martin Bjørnersen. Bildet viser etterforsker Sarah Lund (Sofie Gråbøl) i sesong tre av «Forbrytelsen». Foto: Tine Harden / DR Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nylig rullet den «aller siste» episoden av den danske krimserien «Forbrytelsen» over norske TV-skjermer. Dessverre med en åpen slutt som etterlater skaperne med gode muligheter til ta opp den nokså tynnslitte tråden på et opportunt tidspunkt. Serien har fått absurde mengder skryt, helt opp til norsk departementsnivå. Jeg deler ikke entusiasmen. Tredje sesong manglet ikke bare sjarme og spenning. Den manglet også noe annet, noe serien, merkelig nok, ofte har blitt hyllet for å inneha: Realisme.

Den var totalt fraværende i et plot sentrert rundt en velkjent konstruksjon: den kriminelle mesterhjernen. Han (for det er stort sett en han) som orkestrerer intrikate, storslåtte forbrytelser ned til siste detalj. Alltid et hestehode foran selv de kløktigste politikvinnene - disse kjerringene mot strømmen som har den ambivalente (anti)helterollen i både «Forbrytelsen» og, den like oppskrytte, «Broen». Selv om om Saga Norén var en adskillig mer interessant rollefigur enn Sarah Lund. Sannsynligvis fordi hun ble spilt av en langt bedre skuespiller.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer