EKTE DETEKTIV: Jerome Caminada var en høyt respektert detektiv i Manchester på slutten av 1800-tallet. Foto: Ukjent
EKTE DETEKTIV: Jerome Caminada var en høyt respektert detektiv i Manchester på slutten av 1800-tallet. Foto: UkjentVis mer

130 år siden første Sherlock Holmes-roman:

«Virkelighetens Sherlock Holmes» løste drapsgåter i forkledning og hadde en kriminell erkefiende

Mesterdetektiven Jerome Caminada ble et kjent navn på slutten av 1800-tallet.

(Dagbladet): I helga er det 130 år siden Arthur Conan Doyles første bok om den fiktive mesterdetektiven Sherlock Holmes ble gitt ut. På samme tidspunkt ble politibetjent Jerome Caminada fra Manchester et kjent navn i England.

I seinere tid har historikere og fans av den fiktive detektiven lagt merke til de mange likhetene mellom Holmes og Caminada.

I forkledning

Caminada, som seinere ble den første overbetjenten for Manchesters avdeling for kriminaletterforskning, var kjent for å bruke ukonvensjonelle metoder for å løse krimgåter.

Han gikk ofte i forkledning for å samle bevis, og hadde et stort kildenettverk som ga han nyttig informasjon. Informantene møtte han bak St. Mary Church, også kalt The Hidden Gem (Den skjulte perle) i Manchester.

I likhet med Holmes, streifet han rundt på natta og blandet seg inn i forbrytelser. Caminadas ferdigheter med forkledning var visstnok så gode at hans egen sjef ikke skal ha gjenkjent han da han forfulgte tyver på hesteløpet Grand National, skriver The Telegraph.

Den ekte Irene Adler

Den vakre, intelligente svindleren og utpresseren Irene Adler er den mest framtredende kvinnelige rollen i Sherlock Holmes-serien. I TV- og filmversjonene oppstår det stadig søt musikk mellom henne og Holmes.

INSPIRERT: Forfatter Arthur Conan Doyle fikk nok litt inspirasjon fra Jerome Caminada da han skrev fortellingene om Sherlock Holmes. Foto: NTB Scanpix
INSPIRERT: Forfatter Arthur Conan Doyle fikk nok litt inspirasjon fra Jerome Caminada da han skrev fortellingene om Sherlock Holmes. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Etterforsker Caminada måtte også ta hånd om en vakker, intelligent og helt ekte kvinnelig forbryter.

Alicia Ormonde var en 25 år gammel ung kvinne med høy utdannelse, aristokratisk bakgrunn og dyr smak. I tillegg var hun en erfaren forbryter med utmerkede ferdigheter når det gjaldt svindel.

«En av de mest talentfulle innen hennes yrke», skriver historiker Angela Buckley i boka «The Real Sherlock Holmes: The Hidden Story of Jerome Caminada».

Ormonde var etterlyst over hele landet på grunn av en rekke bedragerier og tyverier, og da det ble kjent at hun befant seg i Manchester, ble saken tildelt Caminada. Detektiven klarte å arrestere Ormonde, men skal i likhet med Holmes, ha blitt betatt av den vakre og forførende bedrageren.

Hendelsen skjedde i 1890, ett år før Irene Adler dukket opp i Doyles «A Scandal in Bohemia».

SHERLOCK: Her er traileren til sesong 4 av BBC-serien Sherlock Holmes med Benedict Cumberbatch i hovedrollen. Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

Caminadas professor Moriarty

Det onde geniet, professor Moriarty, dukker opp i bare to av Doyles originale fortellinger om Sherlock Holmes, men har fått en mye større rolle i nyere tolkninger. Med tiden har han blitt ansett som Holmes' store erkefiende.

Caminadas ekte erkefiende het Bob Horridge, og var en forbryter med en lang kriminell karriere, som hadde hardnet etter flere år bak murene.

FILM: Robert Downey Jr. og Jude Law i rollene som Sherlock Holmes og hans hjelper Dr. Watson. Foto: Warner Bros. Pictures/ SF Norge AS
FILM: Robert Downey Jr. og Jude Law i rollene som Sherlock Holmes og hans hjelper Dr. Watson. Foto: Warner Bros. Pictures/ SF Norge AS Vis mer

Deres rivalisering begynte etter at Caminada arresterte Horridge for å ha stjålet en klokke, og sistnevnte ble dømt til sju års fengsel grunnet sin tidligere kriminelle bakgrunn. Den harde fengselsstraffen for en relativt liten forbrytelse gjorde Horridge så sint at han truet Caminada, som han holdt ansvarlig, med døden.

Da Horridge endelig hadde sonet ferdig, tok det ikke lang tid før han tok til sine kriminelle rutiner igjen.

Vanligvis klarte han å holde seg et steg foran politiet, men etter at han skjøt to politibetjenter, bestemte Caminada seg for å gjøre opp med fienden en gang for alle.

I forkledning sporet detektiven Horridge opp i Liverpool, og pågrep han etter å ha dratt opp revolveren sin et betydelig sekund raskere enn Horridge, som også hadde en ladet revolver på seg. Caminadas erkefiende ble nå dømt til livstid og tilbrakte resten av livet sitt i fengsel.

Skrev selvbiografi

I løpet av sin karriere skal detektiv Caminada ha hjulpet til med 1225 fengslinger av kriminelle. Noen av historiene skriver han om i selvbiografien «Twenty-Five Years of Detective Life».

Historiker og forfatter av boka «The Real Sherlock Holmes: The Hidden Story of Jerome Caminada» Angela Buckley, sa til The Telegraph: «Caminada ble en nasjonal figur på akkurat samme tidspunkt som Sherlock Holmes ble skapt. Det er så mange paralleller at det er klart at Doyle brukte deler av den ekte figuren for hans egen».

Den første boka «En studie i rødt» av Arthur Conan Doyle ble gitt ut i 1887, like etter at Caminada begynte å bli kjent. Den siste boka ble publisert samme år som Caminada døde, 70 år gammel, i 1914.

Gjennom tidene har Sherlock Holmes blitt gjenskapt i en rekke TV-serier og filmer. Guinness rekordbok anerkjenner den fiktive detektiven som den mest portretterte rollen på film noensinne.