Virkelighetsfjerne læreplaner

Skal man arbeide med planarbeid eller styring, så bør da minimumskravet være praktisk klasseromserfaring?

SKAPER DEBATT: Karl Eirik Kvals kronikk fra søndag 15. juli er allerede delt 1400 ganger på Facebook. 
Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
SKAPER DEBATT: Karl Eirik Kvals kronikk fra søndag 15. juli er allerede delt 1400 ganger på Facebook. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Karl Eirik Kval har søndag 15. juli en viktig kronikk om håpløsheten for andreklasseelever i videregående skole. De skal lære en matematikk som ligger så langt fra allmenndannelse at det er vanskelig å fatte at det i det hele tatt er havna i læreplanene, sjøl på videregående nivå. Det må snarest endres.

Hvilke behov for integralregning, for regresjonsanalyser og desslike har den vanlige elev som vil lære seg et yrke? For de aller fleste av oss er det de fire regnemåtene som er viktige. Uten at man skal stoppe der, nødvendigvis. Men mattefaget 2P skal være praktisk og ikke teoretisk slik 2T er. (Man må velge én av dem, red.anm.) Det var det som var tanken ved å skille de to retningene? Eller?

Kval stiller spørsmål ved hvem som skal bebreides, og det er viktig. Men svaret er nok idealistiske fagfolk både i og utenfor Kunnskapsdepartementet og direktoratet. Mer enn noe annet sted, finner man i skoleadministrasjon, i plankomiteer eller i Kunnskapsdepartementet mennesker uten virkelig eller lang erfaring fra skolehverdagen. Sjøl kjenner jeg flere. «Nei, herregud, det var ikke en plass for meg, det skjønte jeg etter tre måneder», er et korrekt sitat - og ikke enestående - fra en ansatt i Kunnskapsdepartementet som altså hurtig trakk seg ut fra skolestua på grunn av hennes egen tilkortkommenhet eller mistilpasning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer