Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Virkelighetsfjernt i nær framtid

Thriller om krigsveteraner, Frp og konspirasjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BOK: Tore Oksholen har bak seg to bøker om forskeren og psykiateren Audrey Dishambé, som havner i dramatiske situasjoner i Trondheim.

I «Undergang» bistår hun under et behandlingsopplegg for norske krigsveteraner med traumer, og det blir en sterk opplevelse også for henne.

Snikskytter

En norsk snikskytter, som går under dekknavnet Varange, har hatt grusomme opplevelser under oppholdet i Afghanistan, og nå sliter han med ettervirkninger som blant annet gjør at han ikke får sove. Varange er den ene av pasientene til Audrey, og et sterkt bånd oppstår snart mellom den psykisk nedkjørte krigsveteranen og den høygravide tidligere flyktningen. Historien om Varange og Audrey er sterk og spennende lesing, og hadde i seg selv vært nok til en fascinerende roman. Men Tore Oksholen har utstyrt «Undergang» med et helt annet hovedplott, og det holder ikke på noen måte vann. For i dette virkelighetsscenariet, som utspiller seg i 2010, har Fremskrittspartiet tatt makten i Norge, anført av en kvinnelig (men navnløs) statsminister.

Tankeeksperiment

I praksis har dette maktskiftet ført til at Norge begynner å nærme seg en diktaturstat, hvor Statsministerens kontor har opprettet sin egen, uregjerlige etterretningsgruppe.

Fantasi er viktig for forfattere, men det er også viktig å ikke overskride grensene for troverdighet. Og hele plottet med hemmelige, ultrakonservative grupper, verdensomspennende konspirasjoner og psykopatiske etterretningsagenter fra Vestlandet blir for virkelighetsfjernt. Et interessant tankeeksperiment, ja visst, men sånne framtidsvisjoner får heller Civita og andre tankesmier fundere over i stillhet.

For et par år siden kom det ut en norsk thriller som endte med at Stortingsbygningen ble sprengt i lufta, en hendelse som kunne vært hentet fra en dårlig Tom Clancy-bok. Jeg hadde omtrent samme følelse da jeg leste «Undergang», selv om effektene her ikke er så voldsomme er inntrykket det samme. For en roman blir ikke nødvendigvis bedre av at handlingen overdrives.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!