Virkelighetsmakeri

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Med tanke på at Wam og Vennerøds Adjø Solidaritet kom ut i 1985, hva kunne vært mer passé enn et oppgjør med «kulturradikalerne»? Trenger vi i 2009 å sparke løs på denne døde kua? Intet synes mer maktpåliggende for den fremadstormende forsker Asle Toje fra Fremskrittspartiet. I Dagbladet 22. juni erklærer han «kulturkamp» og hevder at «folk flest slår tilbake mot de kulturradikale sannhetsforvalterne».

Toje lanserer den store «kampen om sannhetene». Jeg tillater meg å se nærmere på noen av de nye sannheter Toje anfører til erstatning for de gamle.

1. «Hvorfor,» spør Toje, «stemmer den norske arbeiderklassen Frp?». Her svikter forskerens fakta. Ved sist stortingsvalg stemte 18 prosent av LOs 850.000 medlemmer Frp. Til sammenligning stemte rundt 70 prosent av dem på et av de tre rødgrønne partiene. Arbeidsfolk flest stemmer ikke Frp, selv om det er sant at mange flere i arbeiderklassen stemmer Frp enn venstrepartiene kan like.

2. Toje hevder «selvsentrerte minoriteter» (innvandrere) i Norge er blitt tilkjent krav på «privilegier på flertallets bekostning», mens «flertallet skulle sitte stille og lytte mens mikrofonen vandret mellom disse minoritetene». Hvilke minoriteter sikter forskeren til her? Er det de tre (3) politikerne med minoritetsbakgrunn vi har funnet plass til blant 255 polikere i storting og regjering? Norsk medieforskning viser ganske entydig en kraftig overrepresentasjon i våre medier av elitekilder med høy posisjon, høy utanning eller høy inntekt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer