«Virker malplasserte og selvopptatte»

TV-suksessen «Nytt på nytt» ble ikke spådd noen lysende framtid av Dagbladets anmelder i 1999.

(Dagbladet): I år fyller humorprogrammet «Nytt på nytt» 15 år.  Programmet regnes som en del av den såkalte «Gullrekka» på NRK og ble etter få år et av Norges mest populære TV-program, med over enn én million seere i snitt.

Da Jon Almaas, Anne-Kat Hærland og Knut Nærum åpnet programmet 9. april 1999 var ikke mottakelsen like positiv.

I Dagbladets første anmeldelse av NRK-suksessen gikk daverende anmelder i Dagbladet, Håkon Moslet, hardt ut mot serien med et terningkast én. 

«Heretter er det bare å holde seg langt unna NRK 1 på en sein fredagskveld. Underholdningsavdelingens nye «Nytt på nytt»-satsning må være noe av det mest oppkonstruerte og famlende konseptet som kanalen har sendt på lang tid. »

«Usedvanlig lite engasjerende»
«Skrekk og gru. Hvem i alle dager fikk ideen til at en «satirisk spørrelek» knyttet til nyhetsbildet den siste uka skulle egne seg som engasjerende underholdning på sein kveldstid?»

Han skriver videre at han synes hele «Nytt på nytt» bør tas opp til vurdering etter det han omtaler som gårsdagens mageplask av en premiere.

«Om vi ante uro etter Jon Almaas' plumpe 9. april-vits helt i børjan, skulle fortsettelsen bli enda verre. Gjetteleken rundt avisoverskrifter, kjente medietryner og hendelser framsto som uforløst, stiv og usedvanlig lite engasjerende. »

«Burde holdt seg til radio»
Ifølge Moslet burde Almaas og Nærum ha holdt seg til radio.

«Det er ingen tvil om at de er to artikulerte fyrer, men som tv-underholdere virker de malplasserte og selvopptatte. Send dem over i NRK P1; de er i alle fall ikke i nærheten av å redde et stillestående studiokonsept. »

Anne Kat. Hærland omtales som showets stjerne, men heller ikke hun gjør seg fortjent til skryt i følge anmelderen.

«For Anne-Kat. Hærland, showets stjerne, må nå tida som talentfull tv-dame erklæres for over. Hun er bare ytterst sjelden morsom og poengtert, og det begynner å bli alvorlig lenge siden man opplevde direkte lykke ved å se henne på skjermen.»

- Jeg tok veldig feil 
Anmelderen Håkon Moslet som for tiden jobber som programutvikler i NRK, innrømmer å ha tatt salig feil da han spådde fremtidsutsiktene til «Nytt på Nytt» i 1999. 

- Jeg står for anmeldelsen som nå nesten har blitt like berømt som programmet selv. Men jeg tok så klart veldig feil.

KRITISK: Tidligere anmelder i Dagbladet, Håkon Moslet, hadde ingenting til overs for «Nytt på nytt» da han så første sending i 1999. I dag ville han i midlertid gitt programmet en klar sekser.  Foto: Anders Grønneberg
KRITISK: Tidligere anmelder i Dagbladet, Håkon Moslet, hadde ingenting til overs for «Nytt på nytt» da han så første sending i 1999. I dag ville han i midlertid gitt programmet en klar sekser. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Litt tid gikk det endog før Moslet endret meningen sin. 

- Som anmelder blir en litt sta, det tok i hvertfall et halvt år før jeg firte på meningen min, jeg var nok litt tøff i trynet da, innrømmer han.

Den dag i dag er Moslet fast seer av programmet; og skulle han gitt terningkast på nytt nå?

- Ja, da ville jeg gitt det en klar sekser, «Nytt på nytt» har blitt en klassiker som bare blir bedre med årene. De hadde en litt dårlig start, som de fleste andre programmer, men nå har programmet for lengst skrevet seg inn i norsk TV-historie som en enorm suksess.

Var nervøs og usikker
Tidligere denne uken sa programleder Jon Almaas (46) til Dagbladet at han ser tilbake på de første sendingene som en tid hvor han var nervøs og usikker. 

- Jeg husker de første programmene best. Da var jeg litt nervøs og usikker, før rutinen innhentet meg og det forsvant. Fra 2002 til nå er mer som en eneste stor grøt, det er helt umulig å skille sendingene fra hverandre, sier 46-åringen til Dagbladet.

I kveld blir den 411. sendingen sendt på NRK. Almaas har ledet alle bortsett fra én, da var han på ferietur i Florida med familien og Bård Tufte Johansen steppet inn.  Hvor lenge han skal holde på, vet han derimot ikke.

- Vi har ikke hatt noen langstidsplan på hvor lenge vi skal holde på. Det eneste jeg kan si er at jeg har lyst til å gi meg før seerne gir seg, og jeg har ikke lyst til å holde på når jeg ikke syns det er gøy å sitte i studio og lage «Nytt på nytt», sier Almaas.  

 

VAR USIKKER: Programleder Jon Almaas minnes tiden fra «Nytt på nytt`s» spede begynnelse som en tid hvor han var nervøs og usikker. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VAR USIKKER: Programleder Jon Almaas minnes tiden fra «Nytt på nytt`s» spede begynnelse som en tid hvor han var nervøs og usikker. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer