Virtuelle mennesker viser sitt sanne jeg

Verdener møtes i ny fotoutstilling.

 • Bilder fra utstillingen
 • Alt om spill!
 • Diskuter spill

  (Dagbladet.no): Det er ikke alltid nok med bare ett liv. Flere og flere oppretter nå en virtuell kopi av seg selv - eller en motpart til denne - på nettet.

  Takket være en stadig voksende skog av online-baserte spill, kan folk fra hele verden møte hverandre i disse virtuelle virkelighetene. På nettet leves hele liv - fullstendig uhindret av hverdagens trivialiteter og problemer.

  Digitale alter egoer


  I fotoutstillingen «The Alter Ego» på Proud Gallery i London har fotojournalist Robbie Cooper vist hvem som kan skjule seg bak disse virtuelle personlighetene - såkalte avatarer. Han ville finne ut om det virkelige livet til brukerne smittet over på deres digitale alter egoer.

  - Det virket så fascinerende at folk kommuniserte med hverandre i disse miljøene, og lærte hverandre å kjenne via avatarer, forteller Cooper til BBC.

  - De ser hverandre egentlig ikke, men har med en likhet av avataren å gjøre - eller noe som ikke er likt i det hele tatt, sier han.

  58 millioner spiller online


  <> Vi vil gjerne se bilder av deg og din avatar. Ta et foto av dere begge, og send inn til oss. Et utvalg av disse bildene vil bli vist fram her på Dagbladet.no.
  Ved å samle sammen tretti personer og deres avatarer, kunne Cooper lettere forstå hvor viktig disse fiktive verdenene er for mange.

  Ifølge Sony, som også sponser utstillingen, er det oppimot 58 millioner mennesker i verden som lever virtuelle liv i online-baserte spill. Dette er et tall i stadig vekst.

  Robbie Cooper har stort sett konsentrert seg om forskjellige typer MMOG-spill, altså massive online flerspiller-spill. Disse spillene har svært avanserte sosiale aspekter ved seg, og er i bunn og grunn godt oppbygde samfunn med egne normer og regler som strekker seg utover de rene spillelementene.

  Flere forskermiljøer har i årevis gått inn i disse verdenene, og forsøkt å analyse det virtuelle livets gang. Avatarer inngår forhold (enten det baserer seg på kjærlighet eller hat), og handelen av varer og tjenester har kommet opp på et slikt nivå at totalomsetningen overgår brutto nasjonalproduktet til flere små land.

  - En form for kunst


  Men for Robbie Cooper er opprettingen av en virtuell identitet for online-verdener en form for kunst - og det er dette han ville dokumentere. Og han fant ut at jo mer spillet lar deg påvirke hvordan din avatar skal se ut, jo større er sjansen for at den vil ligne på deg.

  - Det er en svært subjektiv affære å sette sammen en ny figur. Ditt ekte liv vil garantert være reflektert i den du lager, sier Cooper til BBC.

  Men disse likhetene er ikke nødvendigvis fysiske. Det kan være deler av en persons personlighet som kommer til uttrykk i avataren, snarere enn hvordan personen faktisk ser ut.

  Mange benytter virtuelle omgivelser for å uttrykke andre sider ved personligheten, sider som de vanligvis holder skjult. Andre vil rett og slett slippe unna de sosiale hindringene det ekte livet byr på.

  - Vil være noen andre


  Coopers bilder viser hvordan noen med hensikt skaper en identitet som er en strak motsetning til hvordan de egentlig er.

  En kvinne han tok bilde av, Chalmaine, er i virkeligheten hjemmeværende mor til to barn. Hun ser ut som hvilken som helst forelder - men på nettet kunne hun ikke vært mer annerledes:

  - Hun spiller Jova Song, en figurinne som knapt har noe klær på seg. Hun utspiller sitt andre liv i et 3D chatrom, der det konkurrerende elementet er fjernet, forteller Cooper.

  - Det forumet har fotoseanser for avatarer, og bildene ender opp i et spillblad. Chalmaines avatar var den første midtsidepiken i bladet noensinne.

 • Se bilder fra utstillingen

  Fri fra rullestolen

  Fotoutstillingen inneholder også et bilde av Jason, som lider av en alvorlig muskelsykdom som har bundet ham til rullestolen. Jason må puste ved hjelp av en respirator, men i spillet «Star Wars Galaxies» trenger han ikke tenke på dette.

  Der spiller han en Boba Fett-aktig figur, som med sin rustning og framtoning er selve symbolet på styrke.

  Mange bruker også online-verdener til å se hvordan det egentlig er å være den man drømmer om å være. April var i virkeligheten svært sjenert, men i spillet «Everquest» turde hun å slippe seg mer løs.

  - Fordi man er i omgivelser der du egentlig ikke er deg selv, oppstår det er filter som gjør at du kan eksperimentere med rollespill. April endte opp med å droppe rollespillet, og valgte heller å være seg selv. Da fant hun ut at folk faktisk likte henne for den hun var, og det ga henne styrket selvtillitt, forklarer Robbie Cooper.

  Menneskene som er fotografert i utstillingen er funnet i Europa og USA. Cooper planlegger nå å reise til Sør-Korea, landet som har den største andelen av online-spillere i verden, for å dokumentere hvordan spilleridentiteter endrer seg med en gang de kommer på nett.

  Utstillingen «The Alter Ego» vises på Proud Gallery i London fra den 8. til den 28. oktober i samarbeid med PlayStation 2.

 • Vi vil gjerne se bilder av deg og din avatar. Ta et foto av dere begge, og send inn til oss. Et utvalg av disse bildene vil bli vist fram her på Dagbladet.no.
 • Bilder fra utstillingen
 • Alt om spill!
 • Diskuter spill
VINDU TIL VERDEN: Jason og hans avatar Bladerunner. Jason har en alvorlig muskelsykdom, som gjør ham fullstendig avhengig av rullestol og pustemaskin. På nett, via hans virtuelle identitet Bladerunner, har han venner som han har opplevd mange eventyr med. Jason beskriver nettspillingen som «hans vindu ut til verden». Et par han møtte på nettet reiste mange mil for å møte ham, og Jason har bildet av disse teipet til rullestolen til envher tid. Foto: Robbie Cooper / Proud Gallery
VINDU TIL VERDEN: Jason og hans avatar Bladerunner. Jason har en alvorlig muskelsykdom, som gjør ham fullstendig avhengig av rullestol og pustemaskin. På nett, via hans virtuelle identitet Bladerunner, har han venner som han har opplevd mange eventyr med. Jason beskriver nettspillingen som «hans vindu ut til verden». Et par han møtte på nettet reiste mange mil for å møte ham, og Jason har bildet av disse teipet til rullestolen til envher tid. Foto: Robbie Cooper / Proud Gallery Vis mer
MIDTSIDEPIKE: I virkeligheten er Chalmaine hjemmeværende mor til to barn - men på nettet er hun midtsidepike i et spillblad. Foto: Robbie Cooper / Proud Gallery
MIDTSIDEPIKE: I virkeligheten er Chalmaine hjemmeværende mor til to barn - men på nettet er hun midtsidepike i et spillblad. Foto: Robbie Cooper / Proud Gallery Vis mer