Virtuos dødsdans

Filmkunst som presser mot alle grenser: voldelig, sjelløst og nesten perfekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: «Kill Bill: Volume 1» er koreografert og stilisert til det uvirkelige. Å protestere mot voldsscenene i denne filmen er som å ha innvendinger mot at Askeladden kapper hodet av trollet. Eventyr har sine egne regler, også på film.

Etter seks års fravær fra det hvite lerretet er altså vidunderbarnet Tarantino tilbake med beretningen om en varslet kassasuksess. Ryktene som har tilflytt beundrerskaren har varslet om et tre timer langt epos og en regissør som ikke var i stand til å «kill his darlings». Resultatet er blitt en film klippet i to.

«Volume 1», som nå har norgespremiere, er med andre ord en dramaturgisk amputasjon. Logikken i historien får man først oversikt over neste vår, når del to sendes ut. Den økonomiske logikken i operasjonen synes derimot helt klar.

Referanser

På samme måte som «Pulp Fiction» (1994) fortonet seg som et grunnkurs for cineaster og B-kulturkonsumenter, er «Kill Bill» proppet med referanser til andre filmer og filmsjangrer. Her møter man formspråk fra spagettiwesterner, kungfu- og samuraifilmer, japanske animasjonsfilmer og gamle «detektimer». Bruken av musikk understreker kavalkadepreget. Det starter med en barnslig versjon av Sonny & Cher-låten «Bang Bang», fortsetter med japansk punk, Morricone, Ike Turner og karaokeaktig flamenco. Uma Thurmans korte opphold i rullestol akkompagneres naturligvis av kjenningsmelodien fra «Ironside».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer