Virus-grøss

Et virus som gjør folk til blodtørstige villdyr er skurken i den britiske skrekkfilmen «28 dager senere».

FILM: Sett det før? Ja, men sjelden så realistisk som her. «28 dager senere» følger en liten gruppe overlevende som forsøker å komme seg til et tryggere sted enn London.

På radioen hører de en melding fra en militærbase ved Manchester, som lover en kur for viruset. Når de etter mye strev kommer dit, oppdager de at de har kommet fra asken til ilden.

Danny Boyle laget film av Alex Garlands suksessroman «The Beach». Denne gangen har de to startet fra grunnen av og kokt sammen en ganske voldelig, darwinistisk historie om kampen for å overleve mot en dødelig fiende - zombie-aktige mennesker som er blodtørstige og uberegnelige.

Som skrekkfilmtema er dette ganske utbrukt, men Boyle har faktisk klart å kryste fram noe originalt.

Det som skiller «28 dager senere» fra liknende utskeielser, er en nøktern realisme, som understreker den totale håpløsheten til de overlevende.

Bruken av ukjente skuespillere i de fleste rollene er også effektiv, de blir tilfeldige ofre som kunne vært deg og meg. Og det gjør et ubehagelig inntrykk å se de vanligvis overfylte gatene i London tomme for både biler og folk - alt er stille og dødt.