KOMMENTARER

Viruset hjalp ikke ytre høyre

Corona rammet ytre høyre i Latin-Europa hardt, om ikke nødvendigvis helsemessig, skriver Einar Hagvaag.

VIRUS-OPPRØR: Hundrevis av biler og motorsykler med spanske flagg i Madrids gater 23. mai. Vox på ytre høyre forsøkte å få til et opprør mot statsminister Pedro Sánchez mens Spania var som verst rammet av corona-epidemien. Foto: Brais g Rouco / SOPA Images / Shutterstock / NTB Scanpix
VIRUS-OPPRØR: Hundrevis av biler og motorsykler med spanske flagg i Madrids gater 23. mai. Vox på ytre høyre forsøkte å få til et opprør mot statsminister Pedro Sánchez mens Spania var som verst rammet av corona-epidemien. Foto: Brais g Rouco / SOPA Images / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Store kriser i samfunnet åpner politiske muligheter for dem som forstår å utnytte dem. Under corona-epidemien i Europa har rampelyset og fjernsynskameraene vært rettet mot regjeringene, mens opposisjonen har stått i skyggen, uansett hva man har forsøkt. Ytre høyre, Lega i Italia under Matteo Salvino, Nasjonal Samling (RN) i Frankrike under Marine Le Pen og Vox i Spania under Santiago Abascal, har stått hjelpeløse når folk ikke er opptatt av innvandrere og EU-hat, men i stedet takker det offentlige helsevesenet for hjelp.

Ikke det at de ikke har forsøkt. Men de har ikke greid å piske opp et opprør blant velgerne mot sine regjeringers håndtering av epidemien, enda det ble gjort mange feil. Et lovende forsøk foregikk i Spania. Marine Le Pen i Nasjonal Samling (RN) i Frankrike og Matteo Salvini i Lega i Italia fulgte med for å se om det der var noe å lære hos Vox.

I Spania kom Abascal inn i spissen for den tredje største gruppa i Deputertkongressen etter valget i november i fjor, men institusjonen har i noen grad temmet dem. Landsdelen Catalonias mislykte forsøk på å løsrive seg kom helt i bakgrunnen fra da viruset rammet. Sammen med den kraftige høyrevrien i det konservative Folkepartiet (PP) under lederen Pablo Casado, fratok dette Vox det politiske oksygenet. De har levd i skyggenes dal bak opposisjonsleder Casado. I ordskiftet om corona-tiltak for kulturlivet brukte Vox hele taletida på å kreve statsstøtte for tyrefekting.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer