MER TILLIT: - Prøv heller å gi fagfolk tillit til å gjøre jobben sin! oppfordrer Moxnes. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
MER TILLIT: - Prøv heller å gi fagfolk tillit til å gjøre jobben sin! oppfordrer Moxnes. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

Viruset som angriper politiet innenfra har et navn: Målemani

Dette handler ikke om dårlig moral.

Meninger

En ny studie viser at hver femte politimann trikser med tallene for å pynte på statistikken.

Dette handler ikke om dårlig moral blant politifolk. Viruset som angriper politiet innenfra har et navn: Målemani.

Forskeren forklarer virusets virkemåte: «Når politifolk med høy utdanning kommer i jobb, ønsker de å gjøre noe bra og samfunnsnyttig. Så oppdager de at man er mest opptatt av å levere på tall. Dette fører til frustrasjon og demotivasjon, og det fratar folk evnen til å handle fornuftig»

Politiet leverer ikke en metervare, men komplekse samfunnsoppgaver. Måleinstrumentene som legges til grunn passer derfor ikke til virksomheten.

Det er på tide å spørre om det juristinspirerte revisjonsregimet i politiet egentlig har ført til fornuftig ressursbruk: Kunne ikke en god del av tida som nå går til dokumentasjon og skjemavelde heller gått til fornuftig politiarbeid?

Offentlig sektor skal tjene befolkninga, ikke tjene penger. Det har høyresida (og Jens Stoltenberg...) aldri skjønt. Som Carl I Hagen pleier å si - det er ingen prinsipiell forskjell på et bilverksted og et sjukehus.

Det er derfor de ønsker innsatsstyrt finansiering, målestyring, konkurranse og stykkprisfinansiering. Det er derfor de vil innføre markedsmodeller i offentlig sektor. I Norge er det sosialdemokratene som først og fremst har drevet fram denne politikken.

Men offentlig sektors svakhet er ikke at den ikke styres som en kommersiell bedrift.

Offentlig sektors styrke er at målet er kvalitet på tjenestene – ikke kostnadseffektivitet.

Det er nemlig ikke bare det som kan telles, som teller. Det veit politifolk, lærere, leger og sykepleiere. Det er på tide at politikerne skjønner det. Det er på tide at vi tar et oppgjør med mislykket markedstenkning i offentlig sektor.

Prøv heller å gi fagfolk tillit til å gjøre jobben sin! Da skal du se at også resultatene blir gode.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.