Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Virusfilm vekker oppsikt

Interessen for den ti år gamle virus-thrilleren «Contagion» har eksplodert i kjølvannet av coronaviruset.

VEKKER OPPSIKT: Den ti år gamle virus-thrilleren «Contagion» har sneket seg inn på topplista på iTunes. Video: Warner Brothers. Vis mer

OBS: Denne artikkelen inneholder spoilere for filmen «Contagion».

I utgangen av desember i fjor lå thrilleren «Contagion» (2011) på 270. plass på lista over de mest populære filmene i Warner Bros.-katalogen.

I løpet av året har den hoppet til andreplass, bare slått på målstreken av «Harry Potter»-filmene. Årsaken til interessen skal være coronaviruset. Dette skriver The New York Times.

«Contagion» handler om et virus som først blir oppdaget i Asia, og som ender opp med å ta livet av flere millioner mennesker. Filmen er regissert av Steven Soderbergh, og i hovedrollene finner vi stjerner som Gwyneth Paltrow, Matt Damon, Kate Winslet og Jude Law.

- En advarsel

En som ikke er overrasket over filmens fornyede popularitet, er Tracey McNamara. Hun er professor i patologi ved Western University of Health Sciences, og var rådgiver under innspillingen av filmen.

- Jeg skulle ønske folk hadde tatt den mer alvorlig da den kom ut, for den var faktisk en advarsel til myndighetene om at noe slik kan skje, og at vi må forberede oss, sier hun til Buzzfeed News.

McNamara, som er ekspert på veterinærpatologi, mener filmen på mange måter gir et realistisk bilde av en global pandemi.

- Filmen har klangbunn i virkeligheten. Nå som vi har å gjøre med coronaviruset, synes jeg den fanger dette møtet med det ukjente, fortsetter hun.

I filmen iverksetter myndighetene en rekke tiltak, som å dele skoleklasser inn i mindre enheter og oppfordre folk til å jobbe hjemmefra.

- Hollywood-karikatur

Det er imidlertid ikke alle som deler McNamaras syn. Abigail Zuger, professor i klinisk medisin ved Icahn School of Medicine, var blant dem som kritiserte filmen da den kom ut.

- Man må applaudere innsatsen, for filmen viser absolutt en rekke scenarioer som i mange tilfeller ikke bare kan skje, men allerede har skjedd. Filmen som helhet er likevel en usannsynlig karikatur. Hundre actionfylte Hollywood-minutter som går langt utover virkeligheten, skrev hun i The New York Times i 2011.

Hun viser til en tilsynelatende viktig detalj: Selve viruset, som danner kjernen av filmen, finnes ikke i virkeligheten. Hun kaller pandemien filmen viser «en serie grusomme worst-case-scenarioer».

Viruset i filmen er en fiktiv kombinasjon av influensavirus og et virus kalt nipah, som kan gi hjernebetennelse hos mennesker.

Eksperter ved amerikanske Centers for Disease Control har tidligere fortalt PBS at de to virusene har så forskjellig genmateriale at et slikt «blandingsvirus» umulig kan oppstå i virkeligheten.

Oppsving i filmleie

Interessen for filmen har også ført til en oppsving i et fenomen mange nok tenker at hører fortida til: filmleie.

Filmen er nemlig ikke tilgjengelig på noen av de store strømmetjenestene. Ifølge The Verge har interessen ført til en merkbar økning i leie fra iTunes, i tillegg til en økning i ulovlig nedlasting.

Oppsvingene i ulovlig nedlasting samsvarer med store nyheter om viruset, ifølge nettstedet.

Etterspørselen etter filmen på piratkopieringssider økte med svimlende 5609 prosent fra desember 2019 til januar 2020, ifølge Forbes.

Ifølge Business Insider lå filmen på sjuende plass på iTunes fredag 6. mars. Alle de andre filmene på topp 20-lista er fra fjoråret, skriver nettstedet.

- Sjokkerende

Barry Jenkins, regissøren og manusforfatteren bak den Oscar-vinnende dramafilmen «Moonlight», er blant dem som har fattet interesse for filmen.

Han og kjæresten Lulu Wang, som også er filmskaper, kjøpte en digital kopi av filmen fra e nettbutikk.

- Jeg betalte 12,99 dollar (120 kroner, red.anm.) for å se en ti år gammel film. Jeg har aldri gjort det før, sier han til The New York Times.

Han forteller videre at han var nysgjerrig på eventuelle paralleller mellom pandemien i filmen og coronaviruset.

- Det var sjokkerende. Det føltes som jeg så en dokumentar, og at alle disse filmstjernene var ekte mennesker.

- Feilinformasjon er smittsomt

Filmen tar også for seg en umiddelbar spredning av feilinformasjon og konspirasjonsteorier som oppstår i kjølvannet av det fiktive viruset.

Jude Law spiller en blogger og frilansjournalist som blant annet feilaktig anklager myndighetene for å stå bak viruset.

- «Contagion» viser at feilinformasjon kan være like smittsomt som et virus, skriver Vox-kommentator Alissa Wilkinson.

Manusforfatter Scott Z. Burns sier seg enig.

- Likhetene mellom filmen vår og coronaviruset er uvesentlige og tilfeldige. Det er ikke spesielt viktig. Det som er viktig, og nøyaktig, er samfunnets reaksjon og spredningen av frykt. Det har vist seg å stemme, uttalte han til nettstedet Fortune.

Hele Norges coronakart