Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Vis litt ekstra vennlighet - mot alle

Det viktigste tiltaket akkurat nå er at folk skal holde seg hjemme, men ikke alle har et hjem å gå til.

SÅRBARE GRUPPER: Vi må løse denne krisa på en effektiv måte, men vi må ikke glemme verdiene våre på veien. Arkivfoto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SÅRBARE GRUPPER: Vi må løse denne krisa på en effektiv måte, men vi må ikke glemme verdiene våre på veien. Arkivfoto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Meninger

Ekstraordinære tider krever ekstraordinære tiltak. Vi må likevel ikke glemme oss selv oppi alt; hvem vi er, hva vi står for og hvordan vi opptrer som samfunn. Vi må løse denne krisa på en effektiv måte, men vi må ikke glemme verdiene våre på veien.

Det viktigste tiltaket akkurat nå er at folk skal holde seg hjemme, men ikke alle har et hjem å gå til. Og mange av dem som har et hjem, har ikke et trygt hjem å være i.

CORONAVIRUSET: Justisminister Monica Mæland understreket alvoret i situasjonen da hun møtte pressen for et digital pressetreff søndag. Mæland sier politiet nå vil kunne straffeforfølge dem som utsetter andre for smittefare. Video: Regjeringen Vis mer

Smitteverntiltakene gjør livet vanskeligere for fattige tilreisende og bostedsløse. Avisa Klassekampen skriver at 70 personer ble avvist ved døra til Grønland kirke i Oslo fredag. Kirkene er nemlig stengt, som mye annet i samfunnet. Grønland kirke har pleid å holde åpent for bostedsløse som har varmet seg der mens de har ventet på matutdeling ved Fattighuset på andre siden av gata. Fattighuset er også stengt, men deler ut mat i bakgården. En rekke andre aktører som bidrar med mat og bistand til sårbare grupper har enten stengt eller måttet redusere aktiviteten markant.

Justisminister Monica Mæland opplyste i går at Norge nå vil bortvise alle utlendinger uten oppholdstillatelse i Norge. Dette skal i første rekke stoppe turister. Det er en rekke unntak, blant annet for EØS-borgere, utlendinger som søker asyl i Norge, eller personer som har et særskilt omsorgsansvar for personer i Norge, eller som av andre sterke velferdshensyn bør få bli, melder NTB.

Unntakene er gode, men det betyr også at Norge må sørge for skikkelige forhold for dem som er her. Oslo kommune har for eksempel fokus på å få sendt rumenske tiggere hjem, med buss. De som ikke kan eller vil, må det finnes skikkelige løsninger for. Både av hensyn til den enkelte, men også av hensyn til samfunnet for å sikre at folk er friske og ikke sprer smitte.

Norge er et oversiktlig samfunn. Dette kan vi få til med bistand fra frivillige organisasjoner, dersom stat og kommune bidrar. Nå som alle kluter settes inn for å hindre kollaps i helsevesenet og økonomien, må vi ikke glemme tiltak også for dem som er litt på siden av samfunnet.

Det er en annen gruppe som også vil ha det vanskelig nå, men som det ikke er så lett å se. Alle de som lever i familier der forholdene er utrygge, med vold eller rusmisbruk, vil nå få det enda vanskeligere enn før. Det som er en trygg havn for mange av oss i denne tida, er det motsatte for en del andre. Her har vi alle et ansvar for å være oppmerksomme, bry oss og forsøke å hjelpe på en forsvarlig måte. Som kong Harald sa i sin tale til folket på tv i kveld: Alle har nå behov for litt ekstra vennlighet.

Hele Norges coronakart