Vis meg pavens sko!

... og jeg skal si deg hvem han er.

SKODD OVER ULIK LEST: Det ligger mye symbolpolitikk i sko — for eksempel bruker bare djevelen Prada. Her er pave Frans? nøkterne svarte sko og pave Benedikts ekstravagante, røde. Foto: Max Rossi / Reuters / NTB Scanpix
SKODD OVER ULIK LEST: Det ligger mye symbolpolitikk i sko — for eksempel bruker bare djevelen Prada. Her er pave Frans? nøkterne svarte sko og pave Benedikts ekstravagante, røde. Foto: Max Rossi / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

SØNDAGSKOMMENTAREN: Den nye paven har fått nye klær: Håndsydde, hvite kjoler i ull og silke med korte, hvite kapper til, brede silkebånd med gulldusker, og en pelskantet, rød kappe med hette som kalles en mozzetta. Helt stø i betegnelsene på de hellige plaggene er jeg dessverre ikke, selv om jeg har beundret dem på nokså nært hold. I flere dager var de utstilt i vinduet til pavens skredder, Gammarelli, rett bak Pantheon i Roma. Det sies at kjennetegnet på en virkelig sivilisert by er at den har en opera og en butikk som selger presteklær. Roma har selvfølgelig flere, og kan trygt karakteriseres som et shoppingparadis, også for nonner og prester.

Nå er det ikke slik at enhver kan åpne døra til Gammarellis ærverdige butikk og be om en pavekjole. Men fashionistas av det sære slaget påstår man kan kjøpe spesielt gode sokker her, om man nå våger seg over dørterskelen. Sokkene kommer i tre farger: Røde, ment for kardinaler, lilla for biskoper, hvite for paven. Familien Gammarelli har laget klær til katolikkenes overhode og hans nærmeste undersåtter siden 1789. Trenden innen pavelige gevanter går mot det enkle, med mindre gull og broderier. Men skal man dømme etter vindusutstillingen er årets vårkolleksjon ikke ulik høstkolleksjonen. I Vatikanet forholder de seg tross alt til klær i århundrelangt perspektiv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer