Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vis meg...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MUSIKKUNDERSØKELSER: Vis meg din platesamling, og jeg kan fortelle deg hvor mye du tjener, hva du stemmer, om du har prøvd dop, vært i fengsel, hvor mange sexpartnere du har hatt, hva slags utdannelse du har og om du betaler kredittkortregninga di i tide. Eller, det er meningen at jeg skal kunne gjøre det, når psykolog Adrian North ved Universitetet i Leicester er ferdig med undersøkelsen «Livsstil og musikalske preferanser». Hittil har han spurt 2500 briter om hva slags musikk de lytter til. «Vi ønsker å gi det totale bildet av hvem som liker hva» hevder North.

I FORRIGE UKE ble de første forskningsresultatene offentliggjort. «Mer enn en fjerdedel av dem som liker klassisk musikk har prøvd cannabis», skrev bbc.co.uk. «Operaelskere har flest doktorgrader og dance-fans bruker mer narkotika og har flere sexpartnere enn folk som hører på country», skrev Dagbladet.no. Andre igjen var ikke så interessert i å få bekreftet gamle fordommer: «Ikke veldig overraskende (. ) Adrian Norths forskning sparker ikke inn åpne dører - men snarere plukker opp igjen dører som for lengst har falt av hengslene», skrev Forskning.no.

KANSKJE. Men for at man skal kunne hevde at det finnes en sammenheng mellom musikk og sosial posisjonering, må det først bevises. Uansett hvor åpenbart det er. På sekstitallet vandret den franske sosiologen Pierre Bourdieu fra hjem til hjem og spurte folk om økonomi, klassetilhørighet og kulturpreferanser. Han kom (blant annet) fram til at sosial klasse var med på å bestemme hva folk likte, og at det var overklassen som definerte god smak .

NORTHS UNDERSØKELSE er ikke viktig fordi man skal få bekreftet fordommer, men fordi musikk fortsatt er et sosialt konfliktområde. Hvordan kan ellers den britiske kulturministeren gi sjangeren garage skylda for ungdomskriminalitet? Eller franske politikere hevde at rap var årsaken til fjorårets ungdomsopprør? Og hvis du trodde vi var unntatt slikt her i Norge, må du tro om igjen. Hva var en av begrunnelsene til at man skulle le hånlig av Thorstein Selviks liste over de 400 beste rockeplatene i verden ? Mannen er siviløkonom. Han kan umulig skjønne seg på arbeiderklassesjangeren rock. Adrian North trenger 10 000 besvarelser for å fullføre forskningen sin. Jeg anbefaler alle å gå inn på Musicaltastetest.com.