LEDER

Bolig:

Vis mot i boligpolitikken

Boligeiere er blant landets mest privilegerte. Skal noen ta kostnaden for at de lavtlønnede og fattigste skal få det bedre, er det dem.

HELDIGE: Landets boligeiere. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
HELDIGE: Landets boligeiere. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Hvis du står utenfor boligmarkedet, er veien lang for å komme inn. Boligprisene har inntil det siste året opplevd voldsom vekst, samtidig som egenkapitalkravene for å få banklån er blitt strengere. I de store byene har det også vært relativt få boliger til salgs. Fordi prisene har vokst raskere enn lønningene, har det i tillegg vært ekstra vanskelig å spare opp tilstrekkelig egenkapital. For mange gjør det konkurransen for hard og kapitalen for knapp.

Resultatet av slike vilkår er både forutsigbart og velkjent: Helt vanlige folk på vei inn i markedet har vært avhengige av støtte hjemmefra for å etablere seg. De som ikke er heldige nok til å være født inn i familier med kapital nok til å hjelpe barna inn i markedet, har måttet forbli på leiemarkedet eller bosette seg langt unna bynære strøk.

Det er nærmest en folkesport å ha sympati med dem som ikke klarer å kjøpe egen bolig. Alle vil at også enslige skal ha råd til å eie i byen, og at småbarnsfamilier skal ha kort pendlervei til jobb, barnehage og skole.

Men for de aller fleste norske boligeiere er sympatiseringen en høyst teoretisk øvelse. Om lag fire av fem nordmenn eier egen bolig, og de fleste vil beholde status quo i boligpolitikken. De er med alenemora i ånden, men ikke i praksis.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer