Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Vis tillit til lærerne

Dagbladet mener: Politikere fra samtlige partier må gjøre hjemmeleksa si bedre.

IKKE KOMPETENT: Håvard Tjora (t.h.) er ikke lenger kompetent til å undervise i matte, etter at kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (t.v.) innfører nye kompetansekrav. Foto: Siv Johanne Seglem /Dagbladet
IKKE KOMPETENT: Håvard Tjora (t.h.) er ikke lenger kompetent til å undervise i matte, etter at kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (t.v.) innfører nye kompetansekrav. Foto: Siv Johanne Seglem /Dagbladet Vis mer
Meninger

Noen ganger virker det som om statsråder og stortingsrepresentanter ikke har gjort hjemmeleksa si før en sak blir vedtatt i Stortinget. Det nye kompetansekravet til lærerne er en slik sak. De siste dagers debatt demonstrerer med all tydelighet hvor utydelige de nye reglene egentlig er.

Kunnskapsministeren sier en ting, Utdanningsdirektoratet en annen, lærere og rektorer har derfor fått motstridende beskjeder om lærere skal tas ut av undervisningsfagene sine eller ikke. Arbeiderpartiet hevder at Stortinget var feilinformert da vedtaket ble gjort, Venstre vil endre loven på nytt, Høyre vil sende ut et rundskriv for å presisere hvordan reglene skal tolkes.

En ting er de likevel enige om: 38 000 allmennlærere, mange med lang erfaring i skolen, har ikke god nok kompetanse. For å undervise i et fag, skal man fra nå ha studert det spesifikke faget, strengest skal kravene være i engelsk, norsk, samisk, tegnspråk og matte. Stortingsflertallet viser en grunnleggende mistillit til lærerne og et formalistisk syn på kompetanse, når det ikke lenger blir mulig å utvise skjønn og vurdere egnethet eller realkompetanse framfor studiepoeng på universitetsnivå. Dette rammer blant andre «superlærer» Håvard Tjora og mange dyktige lærere som har undervist i fagene i titalls år.

Kravet for nyutdannede lærere ble innført i 2012, det nye er at kravet nå skal få tilbakevirkende kraft og gjelde samtlige lærere i den norske skolen. Intensjonen bak vedtaket var en tiårig dispensasjonsperiode, slik at alle skal få tid og mulighet til å få videreutdanning. Uklarheten rundt dette må og vil bli avklart raskt, hvis ikke vil erfarne faglærere erstattes med ufaglærte vikarer fordi faglæreren ikke har nok utdannelse i faget.

Stortinget bør nå benytte muligheten til å se på ordningen på nytt. Tusenvis står i kø for videreutdanning, frafallet blant lærere er stort og anslagene over lærermangel i kommende år dramatisk. Mistilliten lærerne er vist bør erstattes av en ny tillit og mer fleksible krav. Dokument 8-forslaget fra Arbeiderpartiet om å vurdere realkompetanse som tilstrekkelig kompetanse, og Venstres ønske om å endre selve lovteksten, er konstruktive innlegg til debatt om en bedre ordning. For å oppnå det, må imidlertid politikere fra samtlige partier gjøre hjemmeleksa bedre neste gang.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media