Visekjemper kranglet om mus

Thorbjørn Egner var verdens mest elskverdige person - hvis man strøk ham med hårene. Nå kommer boka om barnebokforfatteren.

Christopher Hals Gylseth har skrevet biografien «Tigergutt kan alt!». Der går det fram at Egner ble sur da Alf Prøysen skrev «Musevisa». Egner hadde nemlig skrevet om mus først.

I kapittelet «Kontroll over skaperverket» skriver Hals Gylseth at Egner, etter at Prøysen hadde suksess med «Musevisa» jula 1946 og seinere skrev visene om «Per Sprellemann i Museland» og «Regla om mus i bua», «satte foten ned og ville snakke et alvorsord med Prøysen. For hva mente han egentlig med å stjele det egnerske musemotivet».

Prøysen ble først målløs, men prøvde å forsvare seg med at «Musevisa» var skrevet lenge før Hakkebakkeskogen kom ut. Men Egner hadde skrevet om mus allerede i barnebøkene sine fra krigens dager, så noen konklusjon fikk debatten aldri.

Karrieren

- Det er litt fælt å si det, men jeg ble litt skuffet over alle historiene jeg fikk høre under arbeidet med boka, sier biograf Christopher Hals Gylseth, som fremdeles respekterer Egner som den kongen han er i barnas verden.

I boka har han vært mer opptatt av Egners karriere enn hans person.

- Det var vanskelig å komme fra Kampen og inn i kunstnerverdenen, men Egner var flink til å bli kjent med de riktige folkene. Egner var først grafiker, en karriere han hoppet av.

- Barna var viktigere. Egner hadde et pedagogisk siktemål med alt han gjorde. Han var sosialdemokrat av vesen.

Egner ville skape trygghet, og denne lå i gjentakelsen. Han var sterkt imot at noen skulle endre hans opprinnelige tanke når det seinere ble laget teater og film av fortellingene hans. Egner var selvopptatt og selvabsorbert, ifølge Hals Gylseth.

Lettfattelig moralisme

I den første utgaven av «Karius og Baktus», som kom i 1941, blir Karius og Baktus skylt ut i vasken. Sånn fortalte Egner historien i radioen også, noe som medførte lytterstorm til NRK.

- Egner hadde nok tenkt seg Jens som the good guy og Karius og Baktus som the bad guys. Det var nok sårt for ham å måtte endre slutten på denne historien.

Egner er blitt oversatt til kinesisk, og bøkene er svært populære i Kina. Hals Gylseth mener at fortellingene hans passer bra for litt selvhøytidelige kommunister.

- De liker nok den enkle og lettfattelige moralismen.

KAN ALT: Thorbjørn Egner kunne det meste. Han var grafiker, forfatter, spilte piano og skrev melodiene til de fleste av sine sanger. Christopher Hals Gylseth skrevet biografien «Tigergutt kan alt!».