Viser 20 egne filmer

TROMSØ (Dagbladet): Ukas mann i Tromsø er uten tvil Knut Erik Jensen. I tillegg til å ha regissert festivalens åpningsfilm «Når mørket er forbi», vises 20 av hans andre filmer.

Det er langt fra den komplette Jensen-produksjonen, selv om programmet starter med hans eksamensfilm «Andrew» fra filmskolen i London i 1973. En skikkelig go'bit for Jensen-fans, for den er ikke vist offentlig i Norge før.

- Jeg prøvde meg i NRK, men de sa den var for spesiell for et norsk publikum, sier Jensen.

Oppmuntring

Han fikk riktignok jobb i NRK etterpå, og har basert mye av sin virksomhet fra den institusjonen, men er likevel ikke blitt mindre spesiell med årene.

- Jeg bestemte meg for å begynne å gjøre det jeg hadde lyst til fra første øyeblikk. Det tror jeg er nødvendig, ellers kan det fort bli for seint. At jeg bare er blitt verre og verre med åra, håper jeg kan være en oppmuntring for andre, sier han.

Nordnorsk

Det meste av Jensens produksjon handler om nordnorske forhold, enten det dreier seg om kortfilmer, langfilmer eller dokumentarer. Han er en svært produktiv filmmann og har, i tillegg til «Når mørket er forbi», to andre premierer på årets filmfestival:

Novellefilmen «Rosornas väg» handler om russiske krigsfanger som ble tvunget til å bygge jernbane for tyskerne i Norge, mens «Brent av film» er regissørens egne betraktninger fra innspillingen av «Brent av frost».

- Et forvirret portrett av regissøren, med subjektivt kamera, fra regissørens egen synsvinkel, sier Jensen.

JENSENS FØRSTE: Knut Erik Jensen åpnet i går et retrospektivt program med sine egne filmer på filmfestivalen i Tromsø.