SOMMER-PROGRAMLEDER:  Haddy N'jie er aktuell som en av programlederne i «Sommeråpent» på NRK.  Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SOMMER-PROGRAMLEDER: Haddy N'jie er aktuell som en av programlederne i «Sommeråpent» på NRK. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

- Viser at det er viktig å være feminist

Haddy N'jie om netthatet.

(Dagbladet): - Jeg kan bli stressa av at jeg faktisk ikke har opplevd netthets. Jeg venter litt på at folk skal avsløre at jeg ikke kan noen ting, sier Haddy N'jie og ler.

Hun er hentet inn som fersk programleder for årets «Sommeråpent» på NRK.

Hun har tidligere ledet en lang rekke programmer for kanalen, inkludert TV-aksjonene og Idrettsgallaen, i tillegg til å være kjent musiker.

Den siste tida har debatten om netthat rast i flere medier. Flere kvinnelige NRK-profiler har fortalt om netthatet de opplever, deriblant sportskommentator Lise Klaveness, utenriksreporter Sidsel Wold og programleder Yasmin Syed. Selv har ikke N'jie opplevd hatefulle meldinger.

- Kanskje jeg har vært litt for feig eller lite kontroversiell - jeg vet faktisk ikke, sier hun.

Viktig debatt Hun mener netthetsdebatten først og fremst er et tydelig bevis på at det er viktig å være opptatt av kvinners rettigheter.

- Det er rett og slett viktig å være feminist. I et landskap der feminister ofte beskyldes for å hate menn, er det påfallende hvor mange menn som hater kvinner på nett, sier hun og fortsetter:

- Derfor er det viktig at de tørr å vise det fram. Det er skummelt hvis kvinner blir redde for å uttale seg i offentligheten. Det kan til syvende og sist bli en trussel for demokratiet og ytringsfriheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig er hun opptatt av å ikke gi nettrollene for mye oppmerksomhet og mer legitimitet enn de fortjener, fordi de på ingen måte representerer flertallet.

-En utfordring Den erfarne programlederen ser nå fram til å lede «Sommeråpent» med NRK-kollegaene, men er også litt spent.

-  Jeg kan rett og slett ikke være så flink i dette programmet. Jeg må være mer spontan enn jeg er vant til, og det kjenner jeg er en utfordring jeg helt sikkert har godt av, sier hun.

- Hvordan da?

 PÅ KAFÉ  Haddy N'jie har valgt ut kaféen Vespa på Grunerløkka som sitt jorbærsted. - Her er kaffen litt billigere enn den hadde trengt å være. Det synes jeg er så raust, sier hun. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
PÅ KAFÉ Haddy N'jie har valgt ut kaféen Vespa på Grunerløkka som sitt jorbærsted. - Her er kaffen litt billigere enn den hadde trengt å være. Det synes jeg er så raust, sier hun. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Jeg er veldig katastrofeorientert. At jeg jobber mye og gjør mye forberedelser handler egentlig ikke om at jeg er strebersk, jeg vil bare unngå at ting går til helvete. Jeg har nok alltid tatt livet litt for alvorlig, sier hun.

Tidligere har NRK og TV 2s sommerprogrammer blitt sendt samtidig, men i år startet TV 2s «Sommertid» allerede i juni. Programmet har måttet tåle kritikk, særlig for programlederne Ida Fladen, Gunhild Dahlberg og Guri Solberg. N'jie sier at hun bevisst ikke har sett på programmet og at hun ikke forholder seg til kritikken.

- Men alle de tre damene som leder det er veldig flinke og kule damer. Jeg tenker at hvis programmet ikke funker, så kan det umulig være på grunn av dem, sier hun.

Funnet kjærligheten Privat ble det nylig kjent at N'jie har funnet kjærligheten med politiker Trond Giske.

- Ja, jeg har bekreftet det nå, men kommer ikke til å si noe mer om det, sier hun med et smil.

Programlederen er også snart aktuell med nytt album - denne gangen på norsk. Hun er likevel klar på at hun ikke skal synge under «Sommeråpent».

- Å være syngende programleder kan fort bli fryktelig kleint, men jeg har gjort det før. Denne gangen har jeg nok med å være programleder, sier hun.