DEBATT

Rasisme på sokkel

Viser at rasismen sitter dypt

Statuer av rasister hører ikke hjemme på torget, men kanskje på museum.

SOKKEL: Debatten om rasistiske statuer handler ikke om sensur, men om et ønske om bedre representasjon. Det er derfor hensiktsmessig å plassere Churchill og Holbergs skulpturer på norske museum, i en mer passende kontekst, skriver innsenderen. Bilde av Holberg-statuen utenfor Nationatheatret i Oslo.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
SOKKEL: Debatten om rasistiske statuer handler ikke om sensur, men om et ønske om bedre representasjon. Det er derfor hensiktsmessig å plassere Churchill og Holbergs skulpturer på norske museum, i en mer passende kontekst, skriver innsenderen. Bilde av Holberg-statuen utenfor Nationatheatret i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

De nylige angrepene på statuer av slavehandlere og kolonialister i europeiske byer, viser at rasismen i samfunnsstrukturen vår sitter dypt. Ikke bare i dagens samfunn, men også i fortidas.

Statuer blir reist for å hedre historiske personer. Det er en form for udødeliggjøring. Helter som har utmerket seg og gjort bragder, står på sokler rundt omkring i Oslo by. Hvis det er en utmerkelse eller bragd, å investere i slavehandel og å uttale seg rasistisk, bør statuene av Winston Churchill og Ludvig Holberg få stå på Solli plass og Nationaltheatret.

Strukturell rasisme har fått stor, etterlengtet, og høyst nødvendig fokus de siste ukene. Tusener har deltatt i fredelige antirasistiske markeringer nasjonalt. På sosiale medier har mange delt erfaringer om diskriminering. Folk etterlyser tiltak, men vi kan ikke endre oss som samfunn uten å lære av historien.

Storbritannias tidligere statsminister, Winston Churchill sto opp mot det nazistiske regimet og har riktignok vært gjenstand for falske anklager. Likevel har han kommet med tilstrekkelig diskriminerende uttalelser til å ikke fortjene hedersstatus.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer