Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Rasisme på sokkel

Viser at rasismen sitter dypt

Statuer av rasister hører ikke hjemme på torget, men kanskje på museum.

SOKKEL: Debatten om rasistiske statuer handler ikke om sensur, men om et ønske om bedre representasjon. Det er derfor hensiktsmessig å plassere Churchill og Holbergs skulpturer på norske museum, i en mer passende kontekst, skriver innsenderen. Bilde av Holberg-statuen utenfor Nationatheatret i Oslo.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
SOKKEL: Debatten om rasistiske statuer handler ikke om sensur, men om et ønske om bedre representasjon. Det er derfor hensiktsmessig å plassere Churchill og Holbergs skulpturer på norske museum, i en mer passende kontekst, skriver innsenderen. Bilde av Holberg-statuen utenfor Nationatheatret i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Sarah Zahid
Sarah Zahid Vis mer

De nylige angrepene på statuer av slavehandlere og kolonialister i europeiske byer, viser at rasismen i samfunnsstrukturen vår sitter dypt. Ikke bare i dagens samfunn, men også i fortidas.

Statuer blir reist for å hedre historiske personer. Det er en form for udødeliggjøring. Helter som har utmerket seg og gjort bragder, står på sokler rundt omkring i Oslo by. Hvis det er en utmerkelse eller bragd, å investere i slavehandel og å uttale seg rasistisk, bør statuene av Winston Churchill og Ludvig Holberg få stå på Solli plass og Nationaltheatret.

Strukturell rasisme har fått stor, etterlengtet, og høyst nødvendig fokus de siste ukene. Tusener har deltatt i fredelige antirasistiske markeringer nasjonalt. På sosiale medier har mange delt erfaringer om diskriminering. Folk etterlyser tiltak, men vi kan ikke endre oss som samfunn uten å lære av historien.

Storbritannias tidligere statsminister, Winston Churchill sto opp mot det nazistiske regimet og har riktignok vært gjenstand for falske anklager. Likevel har han kommet med tilstrekkelig diskriminerende uttalelser til å ikke fortjene hedersstatus.

Han kalte afghanere og irakere for «usiviliserte stammer», hevdet at den hvite rasen var overlegen, sa han hatet indere og anså dem som «a beastly people with a beastly religion». At et menneske med så nedsettende uttalelser skal ha en egen statue på Solli Plass, er ikke annet enn flaut og skammelig.

Videre er det liten tvil om at den dansk-norske forfatteren Ludvig Holberg investerte formuen sin i et slavekompani, og dermed heller ikke fortjener å stå på en sokkel på Nationaltheatret.

Høyres stortingsrepresentant Stefan Heggelund ønsker å la statuene stå samtidig som han mener «det er åpenbart en del som trenger en historietime». Det er et rent paradoks.

Kunsthistoriker Tommy Sørbø mener at ytringsfrihet innebærer å tåle kunstverk fra fortida. Det å fjerne to rasistiske figurer fra gatene kan imidlertid ikke betegnes som sensur. Churchill og Holberg vil naturligvis ikke bli fjernet fra historiebøkene. Statuer er dessuten ikke hovedgrunnen til at vi kjenner historiske skikkelser. Churchill og Holberg bør læres om, men ikke hedres.

Debatten om rasistiske statuer handler ikke om sensur, men om et ønske om bedre representasjon. Det er derfor hensiktsmessig å plassere Churchill og Holbergs skulpturer på norske museum, i en mer passende kontekst.

Til tross for at dagens Norge er mangfoldig og demokratisk, viser forskning at vi fremdeles har en lang vei å gå når det gjelder kampen mot rasisme. Det omfattende engasjementet omkring Black Lives Matter i Norge, er et tilstrekkelig eksempel på hvor mye arbeid vi står overfor.

BOKSET OPP: Statuen av Winston Churchill i London har aldri sett sånn ut. Video: AP. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

Det er opp til oss som samfunn, å avgjøre hva slags betydning rasistiske personer fra fortida, skal ha i dag. Det at vi bør opprettholde Churchill og Holbergs statuer fordi slavehandel og rasisme var vanlig og akseptabelt under deres tid, er et elendig argument.

Etter nazismen under andre verdenskrig tok det ikke lang tid å fjerne undertrykkende symboler fra offentlige plasser. Det handlet ikke om sensur, men om rettferdighet og hva slags samfunn vi ønsket. Det samme prinsippet bør gjelde i dag. I et stadig mer flerkulturelt og mangfoldig samfunn, må vi jobbe aktivt med å uvanliggjøre rasisme.

Det er en god grunn til at Hamsun ikke står på sokkel omkring på norske torg. Årsaken er at han skrev rasistisk om samene og støttet nazismen.

Skal vi bekjempe rasisme i framtida, er det et godt utgangspunkt å ikke hedre rasister gjennom statuer på offentlige steder.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!