ALTERNATIVE FORKLARINGER: Katralen sa torsdag at Jensen oppførte seg motsatt av hva han ville gjort dersom han var kriminell. Det er på ingen måte opplagt.

Men kan det utelukkes? 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ALTERNATIVE FORKLARINGER: Katralen sa torsdag at Jensen oppførte seg motsatt av hva han ville gjort dersom han var kriminell. Det er på ingen måte opplagt. Men kan det utelukkes? Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Viser bevisenes svakhet – men også svake punkt i Jensens forklaring

Forsvarernes nanodetaljer.

Kommentar

Eirik Jensens forsvarere har brukt tida siden onsdag formiddag til å hamre løs på påtalemyndighetens bevisførsel for å skape rimelig tvil. Overbeviser de mer enn tre jurymedlemmer, kan ekspolitimannen bli frikjent til uka.

Strategien er god, men den avslører også de mest ulne delene av Jensens forklaring.

Sidsel Katralen overtok for John Christian Elden onsdag ettermiddag. Hun tydeliggjorde den menneskelige siden av saken og appellerte direkte til juryen. Hun viste til Eirik Jensens legeerklæring som er lagt fram bak lukkede dører, og ba lagretten tenke på den menneskelige belastningen pågripelsen var for ham. Det kan ha påvirket hans første forklaringer i avhør.

– Det er også en kjensgjerning at depresjon gir folk dårligere hukommelse. (…) Det tar lang tid å komme seg på beina. Som mennesker så skjønner vi det, sier Katralen.

Det er ikke vanskelig å forstå at situasjonen er ytterst krevende for ekspolitimannen. Han var en av landets mest offentlig anerkjente politibetjenter gjennom en årrekke, kontrasten til historiens mest alvorlige korrupsjonsanklage er av enorme dimensjoner. Den omfattende etterforskningen og de lange rettssakene må være en stor påkjenning både fysisk og psykisk. Og det er heller ikke rart at det kan være vanskelig å huske hva tekstmeldinger skrevet i kode ti år tilbake i tid betyr.

LATTER: I begynnelsen av sin prosedyre ble Eirik Jensens forsvarer John Christian Elden fersket i å gjøre noe han ikke «burde». Da brøt retten ut i latter. Video: Pool Vis mer

Som Katralen viste med sin grundige gjennomgang av tidslinjene: Det går an å tenke seg alternative forklaringer på blomsterspråket i hver enkelt melding. Hun gikk gjennom de mest sentrale tekstmeldingene opp mot ulike innførsler, og kom med andre tolkninger enn Spesialenheten legger til grunn. Hun henvendte seg direkte til juryen:

– Kan dere utelukke dette?

Mener juryen at det er rimelig tvil om bevisene, skal Jensen som kjent frikjennes. Men Katralens tolkninger illustrerte også tydelig de svakeste punktene i Jensens forklaring.

Tekstmeldingen «Hei. av 100 påmeldte møtte bare 90 …» ble sendt fra Jensen til Cappelen sju ganger i løpet av 9. desember 2009, i forskjellige varianter. Den er en av tre sms-er nevnt spesielt i tingrettsdommen som bevis på at Jensen har fått penger fra Cappelen. Katralen gikk derfor nøye inn på enkeltmeldinger i sin gjennomgang.

Storsmugleren sier at meldingen betyr at det manglet 10 000 av de 100 000 kronene han skulle ha gitt Jensen. Ekspolitimannen sa først at han ikke forsto hva meldingen skulle bety, og har så sagt at han mener det er kode for en politioperasjon den 10. september. Katralen viser at mediene har omtalt en politioperasjon i Vestfold denne dagen, og mener tekstmeldingen handler om den. Det fikk rettens administrator, lagmann Kristel Heyerdahl til å avbryte:

– Er dette i tråd med hva Jensen har forklart?

FRA RETTEN: Prosedyrene i Jensen-saken fortsetter på sin tredje dag. Dagbladets Martine Aurdal og Trym Mogen oppsummerer den detaljrike prosedyren til Jensens forsvarere. Video: Per Ervland / Dagbladet Vis mer

Katralen svarte at det i alle fall var hennes tolkning.

Forklaringen er rar. Koden er lite opplagt. Det er pussig at Jensen ikke husket politiaksjonen da han ble spurt om det i avhør. Og når han endrer forklaring flere ganger, som om denne meldingen og den om flammesikrede plater, svekker det Jensens troverdighet.

Da Cappelen møtte Jensen etter at politiet ranet hasjlageret hans, er det ingen tvil om at politimannen ikke varslet sine kolleger. Katralen sa torsdag at Jensen da oppførte seg motsatt av hva han ville gjort dersom han var kriminell. Det er på ingen måte opplagt.

Men kan det utelukkes? I neste uke skal juryen diskutere nettopp det.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.