Merete Hodne saksøker Løgnaslaget:

Viser film fra krigen som bevis i «nazifrisør»-saken

- Vi vil ha med litt om hva nazismen sto for og står for, sier Merete Hodnes advokat.

I RETTEN: Merete Hodne og hennes advokat Per Danielsen møtte i Gulating lagmannsrett i går. Saken fortsetter i dag. Foto: NTB scanpix
I RETTEN: Merete Hodne og hennes advokat Per Danielsen møtte i Gulating lagmannsrett i går. Saken fortsetter i dag. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Frisør Merete Hodne saksøkte komikerne i Løgnaslaget for ærekrenkelser, etter at de kalte henne «nazifrisør» i revyen sin «Løgnasevangeliet».

Partene møttes i Stavanger tingrett i desember 2017, og retten konkluderte med at Løgnaslaget frifinnes. Etter at Merete Hodne anket, er saken nå oppe i Gulating lagmannsrett.

Rettssaken i lagmannsretten begynte i går, og det er satt av totalt tre dager til behandling av saken.

I sin innledning framholdt Hodnes advokat Per Danielsen at hans klient oppfatter bruken av ordet «nazifrisør» som en faktabeskyldning, og at Løgnaslaget dermed beskylder Merete Hodne for å være nazist.

Det skriver Stavanger Aftenblad, som følger rettssaken.

Danielsen argumenterte videre for at det ikke er noe grunnlag for verken å si at Hodne er nazist, eller å tillegge henne nazistiske meninger. Han mener derfor Løgnaslaget gikk for langt i sin revy.

Film fra krigen

I dag skal Hodnes advokat blant annet vise den omfattende BBC-dokumentaren «Auschwitz: The Nazis and the 'Final Solution'» som en del av sin bevisføring. Han har også innkalt et sivilt vitne til å snakke om jødeutryddelsen.

Under tingrettssaken i fjor ble både dokumentaren og det sivile vitnemålet avvist som bevis av retten, men lagmannsretten kom altså til motsatt konklusjon.

- Vi vil ha med litt om hva nazismen sto for og står for. Vi viser derfor blant annet en film om nazismen og Auschwitz som blir en del av hele bevistilbudet, sier advokat Per Danielsen til Stavanger Aftenblad.

Det saksøkte Løgnaslaget består av Per Inge Torkelsen, Dag Schreiner, Pål Mangor Kvammen, Rune Andersen og Bjørn Aslaksen. Av dem krever Hodne det samme som sist rettsrunde, 200 000 kroner, for ærekrenkelser.

SAKSØKTE: Løgnaslaget, her representert ved Dag Schreiner og Per Inge Torkelsen, er saksøkt av Merete Hodne etter at de kalte henne «nazifrisør» i revyen sin «Løgnasevangeliet». Her fra rettssaken i 2017. Foto: NTB scanpix
SAKSØKTE: Løgnaslaget, her representert ved Dag Schreiner og Per Inge Torkelsen, er saksøkt av Merete Hodne etter at de kalte henne «nazifrisør» i revyen sin «Løgnasevangeliet». Her fra rettssaken i 2017. Foto: NTB scanpix Vis mer

Pålagt å være venn

Det saksøkte Løgnaslagets advokat Brynjar Meling brukte i går tid på å belyse hvem Merete Hodne er, og hvor hun står politisk.

Hodne ble i fjor pålagt av retten å være venn med advokat Meling i 48 timer.

Det var i kraft av å være forsvarer for revygruppa at Meling hadde fått medhold av Gulating lagmannsrett i sin begjæring om tilgang til Merete Hodnes Facebook-profil, gjennom å være hennes «venn».

Til Dagbladet fortalte Meling da at det var fordi de ønsket å se vennelista hennes og hvilke grupper hun er medlem i.

Han pekte på at dette blant annet dreier seg om at Hodne i forbindelse med taler har snakket om personer som «helt klart har nazistiske sympatier».

- Hva er verst?

I går hentet advokat Meling fram ting som Hodne har skrevet og delt på Facebook etter forrige rettssak. Blant annet skal hun ha kalt den forrige dommeren for «mafiadommer».

- Jeg begynte å lure på om det var korrupsjon inne i bildet i forrige rettssak, sa Hodne da hun ble konfrontert med dette, ifølge Stavanger Aftenblad.

Hun sier dessuten at hun synes det er interessant å dele konspirasjonsteorier på sosiale medier, ikke nødvendigvis fordi hun var enige i dem selv, men fordi hun vil høre hva andre mener om saken.

I sin utspørring av Hodne spurte han henne hva som er verst av å bli kalt «nazifrisør», eller å ha en meningsfelle som bagatelliserer jødeutryddelsen.

Merete Hodne svarte at hun synes «nazifrisør»-utspillet var verst.

Hodne forklarte også i retten i går at saken har hatt store konsekvenser for henne personlig. Hun hevder at hun har måttet legge ned frisørsalongen sin, fordi kundene ikke lenger turte å klippe seg der. Hun sier dessuten at hun har søkt på 50 jobber uten å bli kalt inn til intervju. For tida er hun arbeidsledig.

Hijab-saken

Merete Hodne ble kjent for offentligheten da hun ble anmeldt for å ha nektet 24-årige Malika Bayan å komme inn i salongen, fordi Bayan på dette tidspunktet bar det religiøse hodeplagget hijab.

Hodne ble først ilagt et forelegg på 8000 kroner, som hun nektet å vedta. I 2016 ble hun dømt til å betale en bot på 10 000 kroner for å ha nektet Bayan inngang i sin salong. Denne dommen ble anket.

Ankesaken ble tatt opp i Gulating lagmannsrett i 2017. Hodne erklærte «ikke straffskyld». Hun fastholdt at hun anser hijab som et «ekstremt politisk symbol», som «gir henne angst».

I lagmannsretten ble Hodne til slutt dømt til å betale en bot på 7000 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer