TRAILER: Får Askeladden prinsessa og halve kongeriket? Det får vi svar på når den velkjente karakteren for første gang dukker opp i en helaftens spillefilm. «Askeladden - I Dovregubbens hall» har premiere på kino 29. september. Video: Nordisk Film Norge Vis mer Vis mer

«Askeladden i Dovregubbens hall»

Viser første glimt av trollet i «Askeladden»

Ny trailer fra den første av «Askeladden»-filmene.

(Dagbladet): I en helt ny trailer for eventyrfilmen «Askeladden i Dovregubbens hall» får vi se mer av det eventyrlige universet og skikkelsene vi kjenner fra de klassiske eventyrene.

- Endelig kan jeg vise en raus smakebit fra dette fantastiske eventyret jeg har arbeidet med de siste årene. Filmen er snart helt ferdig og jeg gleder meg virkelig til å vise publikum hvilken storslagen og humoristisk kinofilm vi har laget om vår kjære folkehelt Espen Askeladd, sier regissør Mikkel Brænde Sandemose i ei pressemelding.

- Basert på Asbjørnsen og Moe

«Askeladden i Dovregubbens hall» er en eventyrfilm basert på Asbjørnsen og Moes klassiske fortellinger, og lagt til Norge på 1800-tallet.

- Filmen er et spennende og fantasifylt familieeventyr, inspirert av blant andre Asbjørnsen og Moe, Theodor Kittelsen og Edvard Grieg. Med så mange klassiske inspirasjonskilder har det virkelig vært en morsom og eventyrlig vei fram til ferdig film, sier Sandemose.

STUBBEKJERRINGA: Askeladden møter mange kjente skikkelser på sin ferd for å redde prinsesse Kristin fra Dovregubben. Foto: Skjermdump / Nordisk Film Norge
STUBBEKJERRINGA: Askeladden møter mange kjente skikkelser på sin ferd for å redde prinsesse Kristin fra Dovregubben. Foto: Skjermdump / Nordisk Film Norge Vis mer

Den handler om den fattige bondesønnen Espen Askeladd på 17 år, som begir seg ut på en farefull ferd for å redde kongerikets prinsesse Kristin fra Dovregubben.

På Askeladdens vei dukker det også opp andre kjente skikkelser fra Asbjørnsen og Moes univers, sånn som for eksempel Nøkken, Stubbekjerringa og Huldra, for ikke å glemme Askeladdens brødre Per og Pål.

I rollen som Espen Askeladd er Vebjørn Enger (20), mens prinsesse Kristin spilles av Eili Harboe (22). I tillegg finner vi også Synnøve Macody Lund, Thorbjørn Harr, Allan Hyde og Gisken Armand på rollelista.

Manuset er ved Aleksander Kirkwood Brown og Espen Enger.

- Inspirert av «Ringenes Herre» og «Shrek»

Regissør Mikkel Brænde Sandemose har tidligere sagt til VG at han har latt seg inspirere både av «Ringenes Herre» og av «Shrek» underveis i arbeidet med «Askeladden».

- Tolkien lot seg jo inspirere av det norrøne og den nordiske naturen da han skrev «Ringenes Herre», og den naturen er en meget viktig ingrediens i «Askeladden» også, sa Sandemose til VG.

I Norge er det spilt inn scener både på Gaustatoppen og Hardangervidda. Men for å nå budsjettet, som har vært på 55 millioner kroner, er store deler av filmen blitt spilt inn i Tsjekkia.

Det er allerede bestemt at det kommer til å bli flere filmer om «Askeladden». Tidligere i år ble regissør Mikkel Brænne Sandemose og Maipo Film tildelt produksjonstilskudd av Norsk filminstitutt (NFI) til å lage enda en film, som skal hete «Askeladden i Soria Moria Slott».

«Askeladden i Dovregubbens hall» har norgespremiere 29. september 2017.