Viser fram homofile barn på Lillehammer

- Dette kunne vi aldri gjort på 90-tallet, sier homoforsker.

GAY KIDS: Stig-Werner Moe forteller barn på Lillehammer om homofile barn. Her: Anne Aasheim, tidligere Dagbladet-redaktør og nå leder av Kulturrådet, som barn. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
GAY KIDS: Stig-Werner Moe forteller barn på Lillehammer om homofile barn. Her: Anne Aasheim, tidligere Dagbladet-redaktør og nå leder av Kulturrådet, som barn. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer

LILLEHAMMER (Dagbladet): Det er ikke bare boksnakk, boksigneringer, boklesninger og boklige debatter på Lillehammer. Vandreutstillingen og bokprosjektet «Gay kids», som forteller historier om barndom gjennom 620 barndomsbilder fra 111 homofile voksne, er også i byen. Lillehammer-gutten Stig-Werner Moe, blir å se på «Hotel Cæsar» fra høsten av, viste skolebarn rundt.

- Alle barn liker å kle seg ut, jeg vet ikke om homofile barn nødvendigvis liker å kle seg ut mer enn andre, forteller Stig-Werner Moe til barna.

- Jeg kledde meg ut da jeg var pønker på Lillehammer. Jeg kjøpte åletrange, gusjegrønne jeans, og gikk til frisøren og fikk håret farget grønt. På den tiden hadde jeg ekstrajobb på Nordseter høyfjellshotell. Men da jeg kom, sa sjefen at jeg bare kunne gå. Jeg fikk sparken fordi jeg så så rar ut, sier han.

Født sånn eller blitt sånn? - Ideen bak «Gay kids» var å gjøre noe helt annet for å formidle noe om homofili til barn og unge. Så vi valgte å fokusere på noe helt annet enn de tradisjonelle «komme ut»-historiene: barndom. Sånn sett er dette viktig barndomsforskning også, med fortellinger helt tilbake til 30-tallet, sier Bera Ulstein Moseng, som har forsket på homofili i mange år. Nå jobber hun i Helseutvalget for bedre homohelse.

- Går ikke dette inn i en hengemyr av «født sånn eller blitt sånn»-diskusjoner?

IMPONERT: Forsker Bera Ulstein Moseng har forsket på mobbing, lesbiske og homofile i mange år. Hun er imponert over holdningene til dagens unge. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
IMPONERT: Forsker Bera Ulstein Moseng har forsket på mobbing, lesbiske og homofile i mange år. Hun er imponert over holdningene til dagens unge. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

- Hvis noen av de jeg intervjuet hadde oppdaget at de var homofile tidlig, fikk de selvfølgelig snakke om det. Men utgangspunktet for intervjuene var enkelt: hvordan var barndommen din? Hva var gøy, hva var vanskelig?

Snille barn - Hvordan reagerer ungene på tematikken? Da jeg gikk på skolen, var det mye «jævla homo» i skolegården...

- Jeg er imponert over hvor kunnskapsrike barna er, og hvor gode holdninger de har. Og dette kommer fra en mobbeforsker! Vi kunne aldri gjort denne utstillingen på 70-tallet, sannsynligvis ikke på 90-tallet heller.

Ulstein Moseng sier at utstillingen forteller historier om det å være del av en minoritet generelt, like mye som det å være homofil generelt.

- Innvandrerbarn som kommer, kjenner seg veldig igjen.

- Følte meg rar - Tenk om det bare fantes en bok som denne da jeg gikk på ungdomsskolen! Da jeg gikk der, ble jo ikke ordet nevnt engang, sier Stig-Werner Moe, som begynte å se på seg selv som homofil tidlig, da han var rundt 10-11 år.

- Man gikk jo rundt og følte seg veldig rar. Kanskje særlig da jeg var rundt 16 eller 17, i en liten by som Lillehammer. Heldigvis hadde jeg amatørteatermiljøet her oppe på Maihaugen, og mange fine folk rundt meg, sier Werner Moe.

Likevel har skuespilleren måttet tåle å bli banket opp og slått ut tennene på, for legningen sin.
- Jeg leier fortsatt ikke mannen min på gata når jeg går rundt på Grønland, der jeg bor. Jeg er ikke den generasjonen — jeg synes fortsatt det er ubehagelig, sier han.

BLOMSTERBARN: - Det er fint å se denne blomsterengen av barn, med plass til mange forskjellige blomster, sier Stig-Werner Moe mens han ser seg rundt på Gay kids-utstillingen. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
BLOMSTERBARN: - Det er fint å se denne blomsterengen av barn, med plass til mange forskjellige blomster, sier Stig-Werner Moe mens han ser seg rundt på Gay kids-utstillingen. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer