Anmeldelse: Anders Hammer - «Faryab – arven etter Norge»

Viser hvordan Norge sviktet afghanerne

Slik endte arven etter Norge i Afghanistan som vrakgods.

IKKE AKKURAT FRED: I sin nye bok forteller Anders Hammer hvordan det har gått i det krigsherjede området i nordvestlige Afghanistan, etter at de norske styrkene dro derfra i 2012. Foto: NINA HANSEN
IKKE AKKURAT FRED: I sin nye bok forteller Anders Hammer hvordan det har gått i det krigsherjede området i nordvestlige Afghanistan, etter at de norske styrkene dro derfra i 2012. Foto: NINA HANSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Norske soldater er raskt på plass for å bistå NATO og USA i internasjonale oppdrag. De er også raske med å trekke seg ut etter at jobben er gjort.

Viser hvordan Norge sviktet afghanerne

Anders Hammer gir oss et stjerneeksempel på dette siste i boka «Faryab – arven etter Norge».

Her forteller han hvordan det har gått i det krigsherjede området i det nordvestlige Afghanistan etter at nordmennene reiste hjem i 2012. Da hadde de vært der i sju år.

Viktig stemme

Forfatteren har til sammen bodd i Afghanistan i seks år og har jevnlig reist til Faryab-provinsen. Derfor er han en stemme det er viktig å lytte til.

«Faryab – arven etter Norge»

Anders Hammer

Sakprosa

Forlag: Press
Utgivelsesår: 2019

«Denne boka bør ikke minst leses av norske politiske og militære ledere»
Se alle anmeldelser

De fleste afghanere Hammer snakker med er veldig positive til den norske tilstedeværelsen i Faryab, men er sterkt kritiske til at de forlot landet så raskt uten å innse hva som ville skje i det vakuumet de etterlot seg. Det fylte nemlig Taliban raskt opp, noe som medførte en ny krig fra lokale krigsherrer for å gjenerobre området.

Historien om de norske tolkene som, sjøl om de var truet på livet, først ikke fikk komme til Norge da nordmennene forlot Faryab, er kjent. Men Hammer gir i boka kjøtt og blod til historien om hvorfor det var så viktig at norske myndigheter til slutt ombestemte seg. I tillegg tar han opp situasjonen for en annen gruppe afghanere; de som jobbet for nordmennene, blant annet som renholdere. Disse er også blitt truet på livet av Taliban for å ha samarbeidet med fienden, men slipper ikke gjennom nåløyet her hjemme. Noen har måttet flytte til andre steder i Afghanistan.

Historien om den afghanske fotballtreneren som ledet det norsk-etablerte laget Faryab United i Norway Cup i Oslo i 2010, er direkte hjerteskjærende. I Norge ble han og laget hyllet av forsvarsminister Grete Faremo og hennes forgjenger Anne-Grete Strøm-Erichsen. Da treneren seinere ble truet på livet og beskyldt for å være spion for Norge av Taliban, ville ikke norske myndigheter snakke med ham.

To bøker i én

Hammers bok er egentlig to bøker: Fortellingen om Norges svik, og historien om en av Afghanistans brutale krigsherrer, Nizamuddin Qaisari. Dette var en mann nordmennene samarbeidet tett med, noe som både juridisk og moralsk er svært betenkelig. Anders Hammers dokumentar om Qaisari ble nylig vist på NRK. For de som skal lese boka, anbefales også dokumentaren.

Hammer gir et godt nærbilde av mye av det som skjer i Faryab, med et sterkt fokus på kvinnenes situasjon, men han klarer ikke hele tida å holde den røde tråden som skal knytte Norge opp til fortellingene. Det betyr imidlertid ikke at det han skriver om er uviktig.

Boka bør leses av mange, ikke minst av norske politiske og militære ledere. Kanskje de på den måten vil forstå hvordan man ikke bør gjøre det neste gang norske soldater sendes til et internasjonalt krigsområde.

.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer