Anmeldelse: Kari Breirem, Fremme rett og hindre urett

Viser hvordan varslingssaker blir begravet

Kari Breirems nye bok er altfor sjelden vare her til lands.

VARSLER: Kari Breirem ble kjent som varsler i Tore Tønne-saken, og har tidligere skrevet boka «På BA-HR bakke» Foto: STEINAR BUHOLM
VARSLER: Kari Breirem ble kjent som varsler i Tore Tønne-saken, og har tidligere skrevet boka «På BA-HR bakke» Foto: STEINAR BUHOLM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Advokat Kari Breirem er ute med sin bok nummer to. For 12 år siden utga hun «På BA-HR bakke» om saken som kastet henne inn i rampelyset – det innfløkte korrupsjonssyndromet som involverte Kjell Inge Røkkes kjøp av Aker, politikere på høyeste plan og falsk fakturering utført av noen i BA-HR.

Tidligere statsråd Tore Tønne endte med å ta sitt liv, og det spredde seg en oppfatning om at det var pressen, særlig Dagbladet, som var skyld i tragedien. Den alvorlige kriminaliteten som lå bak, ble tåkelagt.

Illrød tråd

Den nye boka er stadig innom dette sakskomplekset og kunne gjerne hatt en oppsummerende oversikt over gangen i det. Boka handler imidlertid om mye mer.

Hun tar fram andre varslersaker og gjennomgår flere rettsprosesser. Kritikken av juristene løper gjennom teksten som en illrød tråd. Vi møter stadig David mot Goliat i form av enkeltmennesket mot det tunge, offentlige systemet – NAV, Regjeringsadvokaten, KS. Fagrørsla spiller også en tvetydig rolle i dramaet.

Et viktig poeng er påpekningen av hvordan store organisasjoner som DNB og Telenor kontrer varslingssaker med å iverksette egen gransking, i forkant av eventuell politietterforskning. Slike oppdrag kan gis til deres egen advokatforbindelse, som dermed står i et ugreit forhold til oppdragsgiveren. Når rapportene frikjenner ledelsen og plasserer ansvaret nedover, legges saken gjerne død. En skummel dynamikk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer