Viser Karin Boyes ja-side

Karin Boye er ikke bare knopper som brister, feil kjærlighet, generell lidelse og voldsom død. - Hun er også livsbejaende, sier skuespilleren Agnete Haaland som skal vise fram ukjente sider ved den svenske dikteren i ny forestilling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Karin Boye

Halldis Moren Vesaas kalte Boye «Nordens blåe blome», som er så vakkert sagt at det like godt ble navnet på forestillingen den 5. juli i Skåtøy kirke i Kragerø. Til høsten blir det skole-og kirke-turné. I en time skal Agnete Haaland gjennom dikt, sanger og anekdoter presentere den hardt prøvede dikter som tok sitt eget liv i 1941. For øvrig for første gang i norsk oversettelse, gjort av Brit Bildøen. Stian Carstensen med trekkspill tonefølger med musikk skrevet av Ragnar Bjerkreim, mens Anne-Karen Hytten har regissert.

Oversettes

Da Karin Boye tok sitt eget liv i 1941 kom det til å påvirke mye av ettertidens syn på hennes diktning. Dødslengselen ble framhevet som en bunnklang i forfatterskapet. Det er ikke hele sannheten, mener Agnete Haaland.

- Hun var nyskjerrig og livsbejaende. I forberedelsene til stykket har jeg også snakket med hennes bror Ulf som er nærmere 100 år. Han husker Karin som livlig, utadvendt og kunnskapsrik kvinne. Som likte å skrive, skulpturere, male, synge og lese sine egne dikt. Mere det enn en kvinne som lengtet etter å dø.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer