NYE EPISODER MED CLARKSON: BBCs nye, nordiske kanal BBC Brit skal i tiden framover vise den 22. sesongen av «Top Gear». Episodene ble spilt inn før den kontroversielle programlederen Jeremy Clarkson fikk sparken. Foto: AP Photo/PA, Philip Toscano)
NYE EPISODER MED CLARKSON: BBCs nye, nordiske kanal BBC Brit skal i tiden framover vise den 22. sesongen av «Top Gear». Episodene ble spilt inn før den kontroversielle programlederen Jeremy Clarkson fikk sparken. Foto: AP Photo/PA, Philip Toscano)Vis mer

Viser nye «Top Gear»-episoder med Clarkson som programleder

Ny, nordisk BBC-kanal viser episoder av «Top Gear» med sparkede Jeremy Clakson som programleder.

(Dagbladet): Når BBC i dag lanserer den nordiske kanalen BBC Brit får bilprogrammet en stor kake av sendeplanen, til tross for at programleder Jeremy Clarkson seint i mars fikk sparken av BCC.

Han ble avskjediget etter flere kontroverser og håndgemeng med programmets produsent Oisin Tymon.

Episodene som skal sendes på kanalen ble spilt inn før Clarkson fikk sparken.

Nå blir framtidige Top Gear-episoder spilt inn uten den profilerte programlederen, men det er Jeremy Clarkson som har frontet kampanjen for den nye kanalen, som viser episoder som ble laget før mannen fikk sparken.

BBC-direktør for de nordiske kanalene, Richard Hornsby-Smith, har innrømmet overfor Dagbladet at det ikke er «optimal timing» på kampanjen.

Men likevel sier kanalen at de ikke ser noe problem ved å sende episodene.

- Vi er stolte Kommunikasjons Emma Finlay i BBC skriver til Dagbladet per e-post at episodene som skal vises allerede har gått på skjermen i Storbritannia.

Innspillingen av «Top Gear»-episodene foregikk i 2014 og tidlig 2015, før Clarkson fikk sparken. Sesongen består av sju episoder, hvor to av dem er spesialer filmet i Patagonia. Sesongen har premiere mandag kveld på den nye kanalen.

- Vi er veldig stolte av «Top Gear»-serien, og det er ingen grunn til og ikke vise de nye episodene, skriver Finlay.

- Det er det det er I forrige uke arrangerte den nye kanalen pressestunt i Holmenkollen, for å promotere den nye kanalen. Dagbladets journalist på stedet tok en prat med BBC-direktør Richard Hornsby-Smith. Han innrømte at det ikke var perfekt timing, men at «det er det det er».

- Clarkson er programleder for denne helt nye serien, som er vist i Storbritannia, men ikke her i Norge ennå. Han vil også være med i de to spesialene fra Patagonia vi også skal sende, sier Hornsby-Smith.

Krysset en grense BBCs ledelse følte at krangelen den sparkede programlederen hadde med produsent Oisin Tymon etterlot dem med få andre muligheter enn å gi programlederen sparken.

Bakgrunnen for krangelen var at Clarkson forlangte biff og chips etter endt opptak, selv om hotellets kjøkken var stengt.

Dette var bare det siste i en lang rekke av kontroversielle hendelser signert Jeremy Clarkson,

BBC-sjef Tony Hall sier BBC har stor takhøyde, men at det denne gangen var umulig å tilgi Clarksons handlinger.

- Et medlem av vårt stab måtte på legevakta etter et fysisk angrep, i kombinasjon med ekstrem verbal trakassering. Man har krysset en linje. Det kan ikke være et sett regler for noen, og et annet for andre, avhengig av status, PR eller kommersielle hensyn, heter det i uttalelsen fra BBC og sikter til angrepet fra Clarkson mot produsent Tymon, skrev han i en pressemelding.

Det er uklart hva som skjer med «Top Gear» framover - om programmet fortsetter og om det eventuelt blir med de to andre programlederne, Richard Hammond og James May.