Viser omstridte og hemmelige Hamsun-dokumenter som kunst

Kunstneren har fått tak i materialet ulovlig. - Frekt, mener rettighetshaver.

HAMSUN-UTSTILLING: Kunstner Thomas Kvam er klar med ny utstilling. Denne gangen med Knut Hamsun sin psykoanalyse som tema. Foto Hans Arne Vedlog   / Dagbladet
HAMSUN-UTSTILLING: Kunstner Thomas Kvam er klar med ny utstilling. Denne gangen med Knut Hamsun sin psykoanalyse som tema. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Dette er den hellige gralen i Hamsun-forskningen som har vært unndratt offentligheten, sier kunstner Thomas Kvam og peker på en stor kunstinstallasjon med gedigne plater med tekst foran seg.

Den 43 år gamle kunstneren har tidligere skapt debatt etter at han fikk statsstøtte til sin doktoravhandling der han skrev inn en fiktiv voldtekt av Siv Jensen og drap på kongen. Samme gjorde han med fotoprosjektet der han publiserte bestialske krigsbilder som viser brudd på Genève-konvensjonene og skjending av omkomne.

Nå ønsker Kvam debatt på ny. 

Denne gangen ved å stille ut til nå upubliserte og omstridte journaler fra psykoanalyseprosessen til forfatter Knut Hamsun.

Utstilling Torsdag åpner utstillingen «The Hamsun Sessions» på QB Gallery i Oslo. For første gang vises journalene Dr. Johannes Irgens Strømme førte i de fortrolige samtalene med Knut Hamsun på midten av 1920-tallet.

Hamsun skal ha vært den første som gjorde en fullstendig psykoanalyse i Norge. Journalen fra analysene befinner seg nå i Håndskriftsamlingen i Nasjonalbiblioteket, og det har tidligere vært debatt rundt hvorvidt det er forsvarlig å publisere så sensitive samtaler mellom pasient og behandler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer