HAMSUN-UTSTILLING: Kunstner Thomas Kvam er klar med ny utstilling. Denne gangen med Knut Hamsun sin psykoanalyse som tema. Foto Hans Arne Vedlog   / Dagbladet
HAMSUN-UTSTILLING: Kunstner Thomas Kvam er klar med ny utstilling. Denne gangen med Knut Hamsun sin psykoanalyse som tema. Foto Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Viser omstridte og hemmelige Hamsun-dokumenter som kunst

Kunstneren har fått tak i materialet ulovlig. - Frekt, mener rettighetshaver.

(Dagbladet): - Dette er den hellige gralen i Hamsun-forskningen som har vært unndratt offentligheten, sier kunstner Thomas Kvam og peker på en stor kunstinstallasjon med gedigne plater med tekst foran seg.

Den 43 år gamle kunstneren har tidligere skapt debatt etter at han fikk statsstøtte til sin doktoravhandling der han skrev inn en fiktiv voldtekt av Siv Jensen og drap på kongen. Samme gjorde han med fotoprosjektet der han publiserte bestialske krigsbilder som viser brudd på Genève-konvensjonene og skjending av omkomne.

Nå ønsker Kvam debatt på ny. 

Denne gangen ved å stille ut til nå upubliserte og omstridte journaler fra psykoanalyseprosessen til forfatter Knut Hamsun.

Utstilling Torsdag åpner utstillingen «The Hamsun Sessions» på QB Gallery i Oslo. For første gang vises journalene Dr. Johannes Irgens Strømme førte i de fortrolige samtalene med Knut Hamsun på midten av 1920-tallet.

Hamsun skal ha vært den første som gjorde en fullstendig psykoanalyse i Norge. Journalen fra analysene befinner seg nå i Håndskriftsamlingen i Nasjonalbiblioteket, og det har tidligere vært debatt rundt hvorvidt det er forsvarlig å publisere så sensitive samtaler mellom pasient og behandler.

Ulovlig Bente Granrud, seksjonsleder for privatarkiv i Nasjonalbiblioteket, forteller at opphavsrettighetene må være klarert før noe kan vise fram materialet offentlig.

- Så vidt vi kan se har vi ikke hatt noe samarbeid med denne kunstneren. Alle kan se stenografimateriale hos oss, men de har ikke rett til å publisere dem. Det avklares med rettighetshaverne, sier hun til Dagbladet.

MALERIER: Kunstner Thomas Kvam har laget både store malerier og trykk som har utdrag av Knut Hamsun sin psykoanalyse. Foto Hans Arne Vedlog   / Dagbladet
MALERIER: Kunstner Thomas Kvam har laget både store malerier og trykk som har utdrag av Knut Hamsun sin psykoanalyse. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Dr. Irgens Strømmes barnebarn, Bjørn Petter Gjerdrum, er blant dem som nå sitter på rettighetene til materialet. Han er overrasket over at Kvam publiserer kunst basert på journalene.

- Det var kjempestort at bestefar klarte å få en nobelprisvinner, som var langt nede, til å få tilbake skrivegleden. Det var ikke vanlig på den tiden. Om det kommer fram i utstillingen, er det positivt. Men det er forferdelig frekt at han gjør dette uten å ha spurt oss, sier Gjerdrum til Dagbladet og legger til:

- Det er ting i dette materialet som kan mistolkes, dette er legedokumenter som ikke bør publiseres uten at en lege godkjenner det. Det er veldig overraskende at han gjør dette uten å ta kontakt med oss, sier han.

Gjerdrum mener han vet for lite om utstillingen til å ta stilling til om rettighetshaverne vil forfølge saken juridisk, men sier at de vil undersøke saken.

Gåten Knut Hamsun «Gåten Knut Hamsun», hvordan denne beundrede, nobelprisvinnende forfatteren også kunne være en uttalt nazist, har vært et viktig tema i norsk litteraturhistorie.

Blant de få som har fått tilgang til dokumentene fra psykoanalysen er Gyldendal forlag og forfatter Ingar Sletten Kolloen. Det var da Kolloen skulle skrive sin omfattende Hamsun-biografi i 2001.

Kunstner Thomas Kvam har ikke rettigheter til å vise dokumentene, og er klar over at det å stille dem ut er på kant med loven.

- Disse dokumentene representerer noen av Hamsuns mest private øyeblikk. Og jeg skjønner at det kan ha juridiske implikasjoner å vise dem, sier han, men legger til at han ikke frykter eventuelle konsekvenser.

Kvam nekter å svare på hvordan han har tilegnet seg materialet. Han mener imidlertid det er riktig å publisere materialet for å nyansere bildet av Hamsun.

- Mannen var ærkenazi, og utstillingen går inn i det problemområdet. Hamsun er en av få nazister som fortsatt har en plass i offentligheten etter krigen, da må vi gjøre alle dokumentene om han tilgjengelig for alle, ikke bare dem som skriver biografier, mener kunstneren.

- Hvorfor viser du materiale du ikke har rettigheter til?

- Jeg har jobbet med betente politiske tema tidligere, og dette går inn i en serie der jeg ønsker å publisere lukkede dokumenter unndratt offentlighet. Jeg vil skape debatt om hva som er offentlig og privat, sier han og viser til sin omstridte fotoserie med krigsbilder.

Onani og testikkeloperasjon Kvam vil også belyse den mentale tilstanden til Knut Hamun.

Hamsun regnes som opphavsmannen til den moderne psykologiske litteratursjangeren etter at han ga ut sin gjennombruddsroman «Sult» i 1890.

Forfatteren slet selv med depresjon og melankoli, og etter å ha gitt ut romanen «Siste kapitel» i 1923 skal han ha uttalt at han ikke ville skrive mer. Men psykoanalysen i 1926 med Dr. Strømme, som ifølge Morgenbladet var datidas store orgasmeprofet og en ivrig forkjemper for onani, skal ha vært forløsende for Hamsuns skrivesperre. 

- Hamsuns historie er veldig spesiell. Han dro først til København og gjorde en omstridt testikkeloperasjon som han håpet skulle hjelpe han beholde testosteronet i kroppen. Men det fungerte ikke, så da lot han seg psykoanalysere. Derfor er journalene derfra så viktige for å forstå ham. Dette kan være porten inn til hans mye omtalte sjelsliv, sier kunstneren som nå publiserer dokumentene for første gang.

I koder Men verken utstillingen eller journalene gir direkte svar om hva som drev forfatter Knut Hamsun. Journalene er stenograferte i systemet Gabelsberger, som ikke har vært brukt siden 1960-tallet. Det er derfor vanskelig å finne gjenlevende personer som kan dekode journalen.

Forfatter Ingar Sletten Kolloen forteller Dagbladet at han ikke fikk ut mye ny Hamsun-informasjon da han fikk tilgang til dokumentene.

Kunstner Thomas Kvam sier at enkeltord som «analyse», «post» og «ost», er blant de få ordene som er tydelige i materialet han nå viser. Et sted er det tegnet inn en paraply, et annet sted en tyrkisk fez hat. Det er også et sjelsdiagram tegnet som et tre i skriftene. Men ellers er dokumentene i galleriet uforståelig.

I utstillingen vises de hemmeligholdte dokumentene i en installasjon, silketrykk og en serie malerier. Kvam har også lagt inn flere referanser til kunsthistorien i sine verker.

- Jeg er kunstnerd, så jeg synes det er interessant med alle lagene med koder. Dette er kunst i grenseskillet mellom etikk og estetikk, og en diskusjon om hva som bør være offentlig og privat, sier han.

Bør være konfidensielt Den erfarne psykoanalytikeren Lars Christian Opdal var blant dem som protesterte da forfatter Ingar Sletten Kolloen ønsket tilgang til dokumentene i 2001. Opdal er fortsatt motstander av at journalene fra psykoanalysen skal offentliggjøres.

- Selv om det er et estetisk prosjekt og dokumentene er vanskelig å tyde, kan jeg ikke begripe hvordan konfidensielle journaler kan offentliggjøres, selv i ettertid, sier han til Dagbladet.

OMSTRIDT: Knut Hamsun var en beundret forfatter, men ble nazist og støttet Adolf Hitler under krigen.
OMSTRIDT: Knut Hamsun var en beundret forfatter, men ble nazist og støttet Adolf Hitler under krigen. Vis mer

- Psykoanalytikere gjør det vi kan for å verne om konfidensialiteten. Jeg forstår at det finnes andre interesser i samfunnet, og forstår godt ønske om å offentliggjøre dette, men kan ikke med min beste vilje støtte det. Dette strider mot konfidensialitet vi lover pasientene våre.

Utstillingen står fram til 4. juni.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram