«Ranias flukt»

Viser Ranias dramatiske flukt: «Jeg er så redd. Jeg er vettskremt.»

Anders Hammer har laget dokumentar om Rania Mustafa Alis flukt fra et krigsherjet Syria. Han tror norske politikere vil ha godt av å se filmen.

KAFFEKOPP OG «GAME OF THRONES»: Dokumentarfilmskaper Anders Hammer har laget film om Rania Mustafa Ali og hennes flukt fra Syria til Europa. I dette klippet viser Rania fram hva hun planlegger å ta med seg på reisen. Video: Fra «Ranias flukt» Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): «Jeg er så redd. Jeg er vettskremt.»

Rania Mustafa Ali filmer seg selv med et go pro-kamera, timer før hun og kompisen Ayman skal gå om bord i den overfylte båten som skal føre dem fra Tyrkia til Hellas. 20-åringen fra Raqqa har betalt smuglere for å frakte henne over Egeerhavet, men nå angrer hun.

FILMAKTUELLE: I 2016 fikk Rania Mustafa Ali et videokamera hos Anders Hammer. Den unge syrerens videodagbok har dannet grunnlaget for dokumentaren «Ranias flukt». Dagbladet møtte Hammer og Ali i Oslo. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FILMAKTUELLE: I 2016 fikk Rania Mustafa Ali et videokamera hos Anders Hammer. Den unge syrerens videodagbok har dannet grunnlaget for dokumentaren «Ranias flukt». Dagbladet møtte Hammer og Ali i Oslo. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Ali vet at båtflyktninger før henne har druknet i forsøket på å nå Europa. Hun lukker øynene og puster tungt. I neste klipp er hun om bord i båten, omringet av oransje flytevester.

Risikerer livet

Sekvensen er en del av dokumentaren «Ranias flukt», som har premiere på Cafeteatret i Oslo i kveld, i regi av Oslo Dokumentarkino.

Filmen vises også på NRK2 i kveld, og publiseres i en internasjonal utgave hos The Guardian.

«Ranias flukt» er regissert av prisbelønte Anders Sømme Hammer, som ble kjent med Ali da hun bodde i den syriske grensebyen Kobane og planla flukten til Europa. Han utstyrte henne med et kamera, som hun brukte som «dagbok» på reisen fra Syria.

CV

  • Anders Sømme Hammer
  • Født 20. august 1977.
  • Norsk journalist, forfatter og dokumentarfilmskaper.
  • Har blitt tildelt Fritt Ord-prisen, Den Store Journalistprisen og Internasjonal Reporters journalistpris for sitt arbeid.
  • Aktuell med dokumentaren «Ranias flukt», som vises på NRK2 i kveld.

Det er disse dagbok-videoene, i tillegg til Hammers egne videoopptak fra Syria, Hellas og Østerrike, som utgjør dokumentaren.

- Jeg ville vise verden hva flyktninger går gjennom og opplever på veien til Europa. Hvordan flyktninger risikerer livet for å komme seg vekk fra krig og havne på et trygt sted, sier Ali til Dagbladet.

Selv er hun oppvokst i krigsherjede Raqqa, men flyktet i september 2015 til Kobane nord i Syria sammen med faren og fem søsken. Våren 2016 tok hun seg over grensen til Tyrkia, og derfra videre til Europa.

Veien til Wien, der Ali bor i dag, var tøff, med stengte grenser, frykt, slumliknende flyktningleirer og politibrutalitet.

Saken fortsetter under bildeserien.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Vettskremt

En hendelse fra grensen mellom Hellas og Makedonia sitter spesielt hardt i. Der ble Ali og hundrevis av andre flyktninger angrepet med tåregass, sjokkgranater og gummikuler av det makedonske politiet.

- Jeg var vettskremt og sjokkert. Hvorfor gjorde de det? spør 22-åringen.

Også Hammer var til stede på den makedonske grensen. Nordmannen har sett det meste etter årevis som journalist i krigsherjede land, men ble likevel sjokkert over angrepet flyktningene ble utsatt for. Selv besvimte han etter å ha blitt eksponert for tåregass over flere timer.

TÅREGASS: Mange tusen flyktninger ble sperret inne i ingemannsland på grensen til Makedonia da grenseområdet ble stengt. Da de våknet sto makedonsk opprørspoliti klare med piggtråd, gummikuler og tåregass. Video: Scanpix Vis mer Vis mer

- Det virket ikke som om politiet hadde grenser for bruk av makt. Jeg er glad vi fikk filmet det, sier Hammer.

Både Hammer og Ali tror at «Ranias flukt» kan gi flere et innsyn i hvordan det virkelig er å være flyktning i dag.

- Jeg håper at seerne kan prøve å relatere til det jeg har opplevd, sier Ali.

Hammer håper spesielt at én gruppe nordmenn benker seg foran TV-skjermen i kveld:

- Alle politikere burde se den. Jeg er oppvokst i Norge – vi har veldig mye plass, sier dokumentarfilmskaperen, som reagerer på hardheten i dagens flyktningdebatt, både i Norge og resten av Europa.

- Jeg håper at dokumentaren kan gi flyktningers situasjon et menneskelig ansikt. Vi må spørre oss selv om dette er måten å behandle dem på.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer