Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Viser rumpa

«Dødelig våpen 4» er fortsettelsesfilmen Mel Gibson sverget han aldri ville gjøre. Men en lønning på 250 millioner kroner (35 millioner dollar, det høyeste honorar noengang betalt en stjerne) forandret tydeligvis Mels syn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som resultet av Mel Gibsons skyhøye honorar er 'Dødelig våpen 4' blitt den dyreste filmen i serien, med et budsjett på 900 millioner kroner. Så er filmen verdt pengene? 14. august har den premiere i Norge.

-De første tre filmene spilte inn nærmere 5 milliarder kroner (650 millioner dollar), så Warner Brothers synes nok det, svarer Mel som ble født i New York, vokste opp i Australia, og fikk sitt store internasjonale gjennombrudd med den første 'Dødelig våpen'-filmen i 1987. -'Dødelig våpen' er en av filmens mest suksessfulle serier. Jeg tror den nye filmen kommer til å gjøre det like bra som de andre i serien.

Og om den blir en kjempefiasko?

-Det driter vel jeg i. Det var gøy å lage filmen, og jeg har allerede blitt betalt.

Hva fikk deg til å ombestemme deg og si ja til film nummer fire?

-Bortsett fra det lukrative? Vel, de opprinnelige skuespillerne var alle involvert. Vi kommer så godt overens at jeg visste det ville bli en gøyal jobbetid. Og det var fremdeles moro å spille Riggs fordi han er uforsigbar. Han er en ensom sjel, en purk på kanten, sånn litt psycho. Det er han som gjør serien til noe annet enn de andre politidramaene.

SPØKEFUGL
I 'Dødelig våpen 4' slåss Los Angeles purkene Riggs (Gibson) og Murtaugh (Danny Glover) mot en asiatisk mafialeder (Hong Kong action stjernen Jet Li). Riggs venninne (Rene Russo) er denne gang gravid, og den hippe amerikanske komikeren Chris Rock får sitt gjennombrudd på film som seriens nye purk.

Men får vi denne gang se Mels nakne rumpe - som kvinnelige kinogjengere satte som høypunkt i de tidligere filmene?

-Ja, lover Mel, med glimt i øyet. -Og denne gangen er rumpa filmet med så lav vinkel at den nesten dekkes av to enorme testikler!

Gibson er kjent for sin humoristiske sans. Som tenåring fikk klassens urokråke en gang 27 belteslag av en fortvilet lærer. Under forrige 'Dødelig våpen'-innspilling fant han et gammelt nakenbilde av Rene Russo fra hennes modelltid som han sendte sin motspiller. Hun kunne få negativet, lovet han, hvis hun bare betalte for det.

-Jeg liker å ha det morro, innrømmer Mel. -Må du jobbe for fø'a, hvorfor ikke ha det gøy?

Og betalte Rene for negativet?

-Nei, ler han. -Hun bare lo og følte seg ikke truet.

-De fleste tar meg med godt humør, fortsetter Gibson. -Men da jeg studerte drama i Sydney, var det mange som misforstod meg. De trodde jeg ikke tok yrket alvorlig. Men det er feil. Jeg tar jobben på alvor. Jeg bare fleiper for å skape avslappet atmosfære. Jo lykkeligere folk er, jo bedre jobber de, mener nå jeg.

Under innspillingen av 'Dødelig våpen 4' slo Mel som vanlig til med sine rampestreker. Han fikk lurt motspiller Chris Rock med seg inn i Joe Pescis trailer, hvor de tok bilder av hverandre med Pescis sigarer plassert på de mest intime steder.

-Dagen etter gikk vi bort til Joe, som røkte en sigar, og spurte ham om sigaren smakte. Da han svarte 'ja', fisket vi fram bilder av oss med sigarene hans kjørt inn i rumpesprekkene våre. Da spyttet Joe ut sigaren som den var pyton, flirer Mel.

HEVN

Mel er ikke bekymret for at folk skal ta havn over rampestrekene. Han er forberedt, mener han, selv om motspiller Danny Glover klarte en aldri så liten hevn under innspillingen av 'Dødelig våpen.'

-Vi filmet en teknisk komplisert scene hvor jeg såres. Etter uendelige opptak var jeg temmelig sliten, og da alt det tekniske omsider fungerte, stormet Danny opp til meg, kneler ned og tar meg i armene sine - slik han skal gjøre det - men istedenfor å spille bekymret, ble han amorøs og brølte: 'Omsider er vi alene!' Kameragjengen brakk samme i latter, og Danny flirte: 'Der fikk du den!'

Innspillingen av 'Dødelig våpen 4' gikk lynraskt for seg. I januar begynte filmingen, og allerede i juli hadde filmen premiere i USA. Mye av effektiviteten skyldes at Gibson og regissør Richard Donner har jobbet sammen på hele seks filmer - i tillegg til 'Dødelig våpen'-serien har de laget 'Maverick' og 'Conspiracy Theory.'

- Vi jobber så bra sammen fordi vi deler humoristisk sans, forteller Mel til Dagbladet. -Du kan ikke ha det mer morro i stående stilling enn å jobbe med Dick. I tillegg til hans humoristiske sans, gir han meg utrolig mye frihet. Han lar meg improvisere. Vi bruker bare manuset som blåkopi, og det synes jeg fungerer.

UNGENE
Mel bor med kona Robyn og deres seks barn - Hannah, Edward, Christian, Will, Louis, Milo - på en farm nord for Los Angeles i Kalifornia. Familien har også en gård i Australia og et sted i Connecticut, nord for New York. Stjernen som mottok to Oscar-priser for 1995s 'Braveheart' (som regissør og produsent) liker ikke å snakke om sitt privatliv. Han møtte kona for 24 år siden og hevder at han ikke kan snakke om henne uten tillatelse (så vet vi hvem som bestemmer hjemme hos Hollywood-helten). Ungene snakker han imdlertid om.

-De er fine unger, sier han om gjengen på mellom 17 og 8. -Mitt kjendisliv har ikke påvirket dem særlig. Vi har holdt dem borte fra søkelyset og aldri gjordt noe uttad at jeg er på ymse forsider. Ungene tror alle fedre har bildet sitt i blad.

Er de like glade i ablegøyer som faren sin?

-Nei, ler han. -Jeg pleide å snuble på gaten eller falle ned trapper for å gjøre dem flaue. Det gjør jeg ikke lenger. En gang tok nemlig datteren min hevn så det satt. På en elegant restaurant, hoppet hun opp på bordet, pekte på meg og utbrøt: 'Dette er faren min, og han har lært meg alt jeg vet!' Folk gispet, og det ble helt stille. Så, ungene tør jeg ikke spøke mer med.

ALT FOR GAMMEL?

Warner Brothers, som har hatt favnen full av flopper siste tiden, vil nok ikke gi opp 'Dødelig våpen'-serien hvis den fjerde filmen gjør det like bra som forgjengerene. Hva synes Mel om en femte 'Dødelig våpen'?

-Åh, nei, sverger han, -Jeg orker ikke lenger å sprinte opp og ned gatene etter folk. Jeg er blitt alt for gammel for å være action helt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!