Viser seg fram for kunstverdenen

Matias Faldbakken og Eline Mugaas er to av få norske i utlandet.

(Dagbladet.no): Seks norske kunstnere er representert når kunstmessen i Basel åpner i dag. Håvard Homstvedt, Eline Mugaas, Ole Jørgen Ness, Tom Sandberg, Steinar Jakobsen og Matias Faldbakken får dermed muligheten til å vise seg fram for opp mot 60 000 besøkende.

I forrige uke åpnet også kunstbiennalen i Venezia, der de norske kunstnerne Lars Ramberg og duoen Toril Goksøyr og Camilla Martens er med.

- Hva kan deltakelse i Basel og Venezia ha å si for disse kunstnerene?

- De får vist seg på en mye bredere scene, hele verden kommer for å titte på kunsten. Slik får kunstnerne en ekstra omdreining i den internasjonale karrieren. Den er viktig for utstillingsvirksomhet her hjemme, og utstillinger kan igjen gi salg, sier Gjert Gjertsen, leder i Norske Bildekunstnere, til Dagbladet.no.

Løft for galleriet

- Om det blir så mye rikdom som ære, kan ingen spå om, men man blir oppdaget, fortsetter Gjertsen.

- Kunstmessen i Basel er absolutt den viktigste kunstmessen et galleri kan delta på. Det å kunne formidle virksomheten vår her er naturligvis et veldig løft både for galleriet og for kunstnere vi samarbeider med, forteller Ulrikke Berg ved Galleri Riis til Dagbladet.no.

Galleriet er ett av de nesten 300 internasjonale gallerier som deltar i Basel. Bare to annet - Standard (Oslo) og Galleri K - er fra Norge.

Viser seg fram for kunstverdenen

Galleri Riis reprenterer Homstvedt, Mugaas, Ness og Sandberg, som alle er med i hoveddelen av messen. Galleriet Standard (Oslo) er også i Basel, med Matias Faldbakkens utstilling «A Hideous Disease», som vises i prosjektavdelingen STATEMENTS for yngre og mindre etablerte kunstnere. Steinar Jakobsen er representert av Galleri K på «VOLTAshow03».

Setter kompassretningen

16. juni åpner kunstbiennalen Documenta i Kassel, Tyskland.

- Den setter også kompassretningen for de kommende årene, man får en anelse av hva folk sysler med, mener Gjert Gjertsen i Norske Bildekusntnere.

Han synes Venezia-biennalen begynner å bli i overkant stor, og at timingen kunstbegivenhetene imellom er litt merkelig.

- Har de lagt seg for nært hverandre i tid?

- Nei, man kan ikke klage over for mye kunst på samme tid.

Se bildeserie fra Basel

VISES I BASEL: «MONOLITH (GOLDEN SHOWER)» fra Matias Faldbakkens utstilling «A Hideous Disease». - Det er crème de la crème som blir plukket ut til å delta, sier Gjert Gjertsen om de norske kunstnernes deltakelse ved utenlandske kunstmarkeringer. Foto: MATIAS FALDBAKKEN/STANDARD (OSLO)
VISES I BASEL: «MONOLITH (GOLDEN SHOWER)» fra Matias Faldbakkens utstilling «A Hideous Disease». - Det er crème de la crème som blir plukket ut til å delta, sier Gjert Gjertsen om de norske kunstnernes deltakelse ved utenlandske kunstmarkeringer. Foto: MATIAS FALDBAKKEN/STANDARD (OSLO) Vis mer
VISES FRAM I BASEL: Den norske fotografen Tom Sandberg, som også ble <a href="http://www.dagbladet.no/kultur/2007/02/13/491877.html">stilt ut i New York i vinter</A>.
VISES I BASEL: Den norske maleren Håvard Homstvedt.
VISES I BASEL: Malerier av den norske kunstneren Håvard Homstvedt.
EN ÆRE: Matias Faldbakken er en av seks norske kunstnere på plass i Basel.
VISES I BASEL: Den norske fotografen Eline Mugaas.