Viser sin kjærlighet

VENEZIA (Dagbladet): Harrison Ford (60) er på filmfestivalen i Venezia sammen med kjæresten, Calista Flockhart (37). Men han nekter å snakke om annet enn sin nye film, ubåtdramaet «K-19: The Widowmaker».

Harrison og Calista gjør ingenting for å skjule sin kjærlighet lenger. Det forelskede paret smiler villig vekk for fotografene i Venezia - men vil ikke svare på spørsmål om forholdet.

- Interessen for mitt privatliv er plagsom, sier Harrison Ford bestemt.

- Jeg stiller opp for pressen når jeg har en ny film å snakke om. Jeg driver ikke publisitet for meg selv, legger han til.

Sovjet-helter

Og nå gjelder det altså rollen i «K-19: The Widowmaker». Kathryn Bigelows ubåtdrama fra den kalde krigen er «inspirert av virkelige hendelser» som skjedde i farvannet utenfor NATO-basen på Jan Mayen i 1961.

Harrison Ford - som vanligvis spiller erkeamerikanske helteroller - er denne gangen kaptein på den russiske atomubåten «K-19». Liam Neeson spiller hans nestkommanderende. Ubåten kalles enkefabrikken fordi flere menn dør før båten rekker å bli sjøsatt. På jomfruturen holder brenselsstavene i den ene reaktoren på å smelte ned - med fare for å utløse en atomeksplosjon like ved NATO-basen. Verden står på randen av atomkrig.

- Som amerikaner har jeg ikke problemer med å se på russerne om bord på denne ubåten som helter, sier Bigelow.

- Hadde de ikke handlet som de gjorde, ville vi kanskje ikke vært her i dag.

Russisk kritikk

Både regissøren og hennes to stjerner avviser at de overlevende fra «K-19» skal være misfornøyde med filmens versjon av hendelsene.

- Jeg har ikke hørt om noen overlevende eller pårørende som har kritisert filmen, innvender Liam Neeson opprørt.

- Mange er tvert imot dypt rørt over at historien endelig blir kjent. Selv president Putin skal like filmen, sier han.

- En del av det opprinnelige mannskapet hadde spørsmål om våre intensjoner før vi begynte å lage filmen, sier Ford. - Men vi møtte mange av dem, og forsikret dem om at vi ville hedre deres innsats.

- Vi understreket også at vi ikke laget en dokumentar. Klart vi må forestille oss samtalene som utspilte seg i dypet, sier Neeson.

«K-19: The Widowmaker» er ikke blitt den kassasuksessen filmselskapet hadde håpet på i USA. Men Bigelow vil ikke være med på at den har floppet.

- Jeg har følt et ansvar for å fortelle denne historien. Og folk har takket meg med tårevåte ansikter.

- Harrison Ford, tror du filmen sliter fordi publikum ikke vil se deg som russisk helt?

- Jeg er stolt av filmen, og bruker ikke seertallene som målestokk på om en film er god eller dårlig.

SAMMEN I VENEZIA: Harrison Ford holder rundt kjæresten Calista Flockhart ved ankomsten til Venezia, der Ford er på plass for å skape blest rundt sin nye film, ubåtdramaet «K-19: The Widowmaker».