Viser skammen

Regissøren Rithy Panh mistet begge foreldrene sine under folkemordet i Kambodsja. Nå tør han endelig å fortelle historien til de 2 millioner menneskene som døde under Pol Pot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg har forsøkt å flykte fra historien. Jeg har vært for nær minnene, og hatt for mye sinne. Det er først nå jeg har nok distanse til å fortelle hva som skjedde, forteller Rithy Panh, som er på norgesbesøk i forbindelse med visningen av den prisbelønte filmen «S-21, The Khmer Rouge Killing Machine». Filmen vises under «Film fra sør».

Arbeidsleir

Panh er født i Phnom Penh i Kambodsja. Han var bare guttungen da Pol Pot inntok hjembyen i 1975 og innledet det kommunistiske skrekkregimet som skulle ta livet av nærmere 2 millioner kambodsjanere. Panh ble tidlig sendt til en av Røde Khmers arbeidsleirer. Han flyktet til Thailand som femtenåring, og ankom Paris ett år seinere. Her startet han etter hvert studier ved IDHEC filmhøyskole i Paris.

I 1989 laget han en film om kambodsjanske flyktninger, og vant flere internasjonale priser. Først for noen år siden vendte Panh tilbake til Phnom Penh for å starte arbeidet med filmen som dokumenterer overgrepene fra Toul Sleng-fengslet. Han hadde tenkt at det skulle bli en film om de få overlevende ofrene. Bare en håndfull av de 20000 menneskene som ble ført til Toul Sleng-fengslet overlevde. Men etter hvert ble det bestemt at også bødlene skulle være med i filmen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer