Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Meningsmåling om Arbeiderpartiet:

Viser støtte til Arbeiderpartiet i Giske-saken

Arbeiderpartiets ledelse, med Jonas Gahr Støre i spissen, har satt en standard for hvordan metoo-saker skal håndteres.

FANT 
BALANSEN: Jonas Gahr Støre maktet den vanskelige balansegangen hvor varslerne skal tas på største alvor, samtidig som den det varsles mot skal få komme til orde, skriver artikkelforfatteren. Foto: Tomm Wilgaard Christiansen
FANT BALANSEN: Jonas Gahr Støre maktet den vanskelige balansegangen hvor varslerne skal tas på største alvor, samtidig som den det varsles mot skal få komme til orde, skriver artikkelforfatteren. Foto: Tomm Wilgaard Christiansen Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet presenterte i påsken en meningsmåling om hvorvidt Trond Giskes avgang har styrket eller svekket Arbeiderpartiets ledelse. Svarene man fikk kan tolkes i mange retninger.

De fleste vil nok mene at når en høytstående politiker plutselig må forlate sitt verv vil det være negativt for det aktuelle partiet. I Trond Giskes tilfelle er det snakk om en dyktig politiker som har vært viktig for Arbeiderpartiet gjennom flere år.

Når 54 prosent av partiets velgere likevel mener at ledelsen er styrket gjennom Trond Giskes avgang som nestleder, er det et uttrykk for støtte til partiets håndtering av den ekstremt vanskelige saken, snarere enn en dom over Trond Giskes politiske virke.

Sannheten er at Arbeiderpartiets ledelse, med Jonas Gahr Støre i spissen, har satt en standard for hvordan metoo-saker skal håndteres. Da Trond Giske like før jul sto fram og innrømmet trakassering og dårlig oppførsel mot kvinner, ispedd for mye alkohol og asymmetriske aldersrelasjoner, var det også en innrømmelse av svik. Et svik mot grunnleggende verdier som hele arbeiderbevegelsen bygger på. Det måtte selvsagt få konsekvenser.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre gikk personlig inn i den betente saken. Han maktet den vanskelige balansegangen hvor varslerne skal tas på største alvor, samtidig som den det varsles mot skal få komme til orde. Jonas Gahr Støre har offentlig fått tillitserklæringer fra varslerne for sin håndtering av Giske-saken.

Da metoo-sakene smalt på høyresiden, derimot, var partilederne Solberg og Jensen så vidt ute i offentligheten med usammenhengende mumling fra høyre munnvik, før de raskt forsvant sidelengs ut av problemene – delvis rammet av plutselig hukommelsessvikt.

Jeg noterer meg at Dagbladets undersøkelse viser at over halvparten av Høyres og Frp's velgere mener at Giskes avgang som nestleder har svekket Arbeiderpartiet. Det tolker valgforsker Johannes Bergh som tegn på at Trond Giske har respekt langt utenfor egne rekker.

Sorry, Bergh, men her tar du nok feil. Det er neppe sansen for Giske som ligger bak det funnet. Jeg kan bare se en eneste grunn til at blåblå velgere plutselig trykker den avgåtte nestlederen til sitt bryst: Det nesten patologiske behovet for å rakke ned på politisk ledelse i Arbeiderpartiet generelt og Jonas Gahr Støre spesielt.

Jeg hadde sant å si forventet noe grundigere analyser fra både Dagblad-kommentatorer og valgforskere i denne saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!