Viser vei

Suzanne Vega utvider pensum for generasjoner av kassegitarjenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

CD: Ikke la deg distrahere av at Suzanne Vega gjør comeback på Blue Note-etiketten. Dette er ikke jazz. Vega er mindre jazz enn Norah Jones, som heller ikke er særlig jazz. Å klistre den velkjente ellipse-og-rektangel-merket på EMIs poputgivelser er vel derimot ment å skulle signalisere en form for verdighet og noen klassiske, estetiske artistverdier, og da er ikke Suzanne Vega den verste man kan velge å smykke seg med.

New York-hyllest
Enhver bekymring for at Vega, med Blue Note-logoen på toppen av sin nye platekontrakt, skulle finne på å gå i den søvndyssende voksenfolkpopfella, lage ikke-sanger med uutholdelige kvasijazzarrangementer og først og fremst appellere til rødvinsstundene til sitt aldrende kjernepublikum, viser seg å være helt grunnløs. «Beauty & Crime» er en sterk, New York-hyllende popplate («Ludlow Street» og «New York Is A Woman» er to av låttitlene), og hennes første plate på seks år.

I en alder av snart 48 år og med to tiår bak seg som inspirator for utallige kassegitarspillende låtskrivere, viser hun seg fra en side som bør sende de samme kassegitarspillende låtskriverne rett tilbake til skrivestua og øvingslokalet.

Strålende opplagt
Vega bruker bare drøyt 34 minutter på sitt elleve låter lange comeback, og oppnår med dette en konsentrert intensitet, ingen følelse av tidsuthaling, repetisjon, drøvtygging eller idétørke. Arrangementene skal ikke sies å være avantgarde på noen måte, men de har snert og overskudd og overraskelsesmomenter, slik som at Sonic Youths Lee Ranaldo dukker opp på gitar på tre låter. Slik høres da også Suzanne Vega like mye ut som hun er 28 som 48 på denne plata, ikke i betydningen krampaktig ungdommelig, men heller i betydningen «strålende opplagt», som det pleier å hete om representanter for kongehuset når de har en bra dag på jobben. Suzanne Vega er mer dronning på «Beauty & Crime» enn noen vel hadde turt å håpe på.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer