KOMMENTARER

Viser verden finger'n

I sør ler man av Nord-Koreas påstander om at de i går sprengte en hydrogenbombe. Men den som ler lengst er likevel Kim, som igjen viser verden finger'n.

LER IGJEN: Kim Jong-un fra et arkivbilde fra 2014. Foto: REUTERS / KCNA / NTB Scanpix
LER IGJEN: Kim Jong-un fra et arkivbilde fra 2014. Foto: REUTERS / KCNA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

I SØR-KOREA ler man fordi man mener påstanden om en nordkoreansk hydrogenbombe bare er en del av regimets sedvanlige og pompøse skryt. De fleste forskere ser ut til å dele den oppfatningen at utslagene som ble målt etter prøvesprengingen var for små til at det kunne dreie seg om en hydrogenbombe.

Men selv om påstanden fra nord om at det var en hydrogenbombe som ble sprengt natt til i går bare skulle være skryt, er det ingenting å le av. Ikke bare fordi enda en atomprøvesprenging - den fjerde - i seg selv er alvorlig. Men mest fordi prøvesprengingen understreker at alt diplomati rundt det isolerte regimet ser ut til å være umulig.

USA HAR under president Barack Obama vekselvist forsøkt å være i dialog, og å isolere regimet til Kim Jong-un. Mens Kinas nye leder, president Xi Jinping, på forskjellige måter hele tida har oppmuntret til dialog. Med gårsdagens prøvesprenging har Kim enda en gang vist dem begge finger'n.

Med finger'n som metode og fremste varemerke understreker Kim igjen sin viktigste strategiske egenskap - hans uforutsigbarhet.

GÅRSDAGENS prøvesprenging var først og fremst en fornærmelse mot Kina, som er Nord-Koreas historiske allierte, og var særlig viktig for Kim-dynastiet etter Sovjetunionens sammenbrudd. Kina protesterer mot prøvesprengingen, og særlig mot at landet ikke ble varslet på forhånd.

Kina signaliserte i går at landet ville støtte en resolusjon i FNs sikkerhetsråd i natt som ville fordømme prøvesprengingen.

FOR KINA ER prøvesprengingen et spesielt slag i ansiktet etter at landet sendte Liu Yunshan, medlem av det kinesiske kommunistpartiets stående komite, og aller innerste krets, til Pyongyang i november. Dette var et åpent frieri, og uttrykk for et ønske om nærmere kontakt på øverste nivå. Med gårsdagens prøvesprenging er også dette frieriet sprengt i stykker.

Gårsdagens smell var derfor også et diplomatisk smell som fortalte Kinas leder Xi Jinping at han kan flørte så mye han vil, men at det er Kim som bestemmer når han vil danse, og hvem han vil danse med. Ennå har ikke Kim vært i Beijing.

MEN HVORFOR sprenge ei bombe akkurat nå? Igjen har Kim oppnådd det bare han ser ut til å klare i en urolig tid med usedvanlig mange og alvorlige konflikter. Nemlig å samle verden. I fordømmelse av seg selv. I Washington, Brussel, Moskva, Tokyo, Seoul og Beijing kom det i går harmdirrende, nærmest likelydende fordømmelser.

MEN IGJEN så vet Kim at han kan gå langt uten egentlig å bli straffet. Hans viktigste strategiske våpen overfor omverdenen er til syvende og sist at ingen, absolutt ingen, er interessert i at hans regime går til grunne, og at landet oppløses i kaos. Ingen av nabolandene, Kina, Sør-Korea og Russland vil ha 25 millioner nordkoreanere som de enten må hjelpe med massiv hjelp, eller fysisk stanse, så de ikke velter innover grensene på jakt etter noe å spise for og overleve.

Dette er grunnen til at Kim igjen kan regne med hjelp hvis en ny sultkatastrofe skulle true. Derfor kan Kim terrorisere omverdenen med sine innfall, og vise verden finger'n igjen og igjen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer