DEBATT

Debatt: Bistand

Visjon, virkelighet – og cash

Når Dagbladets kommentator er så betatt av cash, må han huske at bistand er mye mer en penger. Bistand i dag, handler vel så mye om kompetanseoverføringer.

MER DELING: Etter reformen av norsk bistandsforvaltning vil UD få et mer rendyrket ansvar for politikkutvikling, mens Norad vil få et større ansvar for gjennomføring og oppfølging av bistanden, skriver innsenderen. Her planter utviklingsminister Dag-Inge Ulstein et tre mens han er på besøk i Tonga i april. Foto: Karen Setten / NTB scanpix
MER DELING: Etter reformen av norsk bistandsforvaltning vil UD få et mer rendyrket ansvar for politikkutvikling, mens Norad vil få et større ansvar for gjennomføring og oppfølging av bistanden, skriver innsenderen. Her planter utviklingsminister Dag-Inge Ulstein et tre mens han er på besøk i Tonga i april. Foto: Karen Setten / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Hvert år, hver uke, hver dag og hvert sekund, så blir verden litt bedre enn den var. Andelen fattige i verden går ned. Flere barn enn noen gang opplever å fylle fem år, flere får gå på skole og flere har tilgang på helsehjelp. Samtidig er verdens kriser mange, alvorlige og langvarige. Som at menneskers livsgrunnlag ødelegges av klimaendringer og driver dem på flukt. Det er denne komplekse virkeligheten norsk bistand virker i.

Dagbladets Ola Magnussen Rydje stiller et sentralt spørsmål i sin kommentar 28. mai. Hvordan når vi fram til de fattigste? Han tar så til orde for at den mest effektive bistanden er å gi cash til dem som trenger det mest. Det en sterk overforenkling.

Fattigdommen i verden er i endring. Afrikas befolkning vil trolig dobles til to milliarder mennesker innen 2050. Når Norge prioriterer bistand til Afrika sør for Sahara, skyldes det at fattigdommen i økende grad vil være konsentrert her. I tillegg vil de fleste være under 30 år i 2050. En ung, utålmodig befolkning som ønsker stabilitet, utvikling og resultater. Det i seg selv gir store utfordringer.

Mange av landene er preget av krig, ustabilitet og konflikter. FN anslår i år at 136 millioner mennesker trenger beskyttelse og humanitær assistanse i 26 land. Rundt 65 millioner mennesker er på flukt. To av tre er fordrevet i eget land. Du løser ikke den menneskelige lidelsen dette bringer, ved å gi utvalgte cash. Du løser det blant annet gjennom langsiktig satsing på konfliktforebyggende tiltak og investeringer i helse og utdanning. Langsiktige investeringer som gjør det mulig for mennesker å jobbe seg ut av fattigdom.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer