GLITTER OG STAS: Visjonen om Europa har kommet til Ukraina. Fra torsdagens semifinale. Foto: AFP / NTBSCanpix
GLITTER OG STAS: Visjonen om Europa har kommet til Ukraina. Fra torsdagens semifinale. Foto: AFP / NTBSCanpixVis mer

MGP-finalen 2017

Visjonen om Europa

Eurovisjonens visitt til Ukraina handler også om Ukrainas visjon om Europa.

Kommentar

Når finalen i MGP-sirkuset barker løs i kveld er det også en politisk begivenhet i det store europeiske landet Ukraina. Det var stort for Ukraina å vinne melodikonkurransen i fjor, og få ansvaret for å arrangere årets finale. Det betydde at Europa kom til Ukraina. Akkurat som Ukraina nå kommer til Europa. Torsdag bestemte EU at de 45 millioner ukrainerne fra 11. juni kan reise visumfritt i EU og Schengen, hvori opptatt Norge. I Ukraina var det en stor nyhet. Ukraina kommer et langt skritt nærmere Europa.

Det er tre og et halvt år siden demonstranter igjen samlet seg på Maidan-plassen i sentrum av den ukrainske hovedstaden Kiev. Der øl-teltene for tilreisende MGP-entusiaster nå står, ble det igjen bygget en telt-landsby i november 2013. President Viktor Janukovitsj hadde nettopp undertegnet en avtale med den russiske presidenten Vladimir Putin, og brutt sitt løfte til EU om å underskrive en assosieringsavtale med dem. Så mye betydde Ukraina for Putin at han ga landet bedre betingelser enn EU.

Det var denne hestehandelen som førte til de etter hvert store demonstrasjonene som i februar 2014 skulle velte Janukovitsj. Det var visjonen om Europa, og det skjebnetunge valget om å knytte landet til Russland eller EU, som mobiliserte millioner av mennesker. Russland eller EU, det var et klart veivalg, både geografisk og ideologisk. Russlands annektering av Krim, og støtte til krigføringen i Øst-Ukraina har gjort valget klarere i resten av Ukraina. Den russiske presidenten Vladimir Putin har samlet de aller fleste ukrainere rundt visjonen om Europa.

Det er gode grunner til det. Når polakken ser mot EU så er det Polen de får øye på. Også Polen har sine «polske jordbærplukkere», men i Polen er de ukrainere. Da kommunist-tida tok slutt - i 1989 i Polen, og i 1991 i Ukraina - var den polske og den ukrainske økonomien omtrent like store. Nå - etter brutale økonomiske og politiske reformer i Polen på 1990-tallet - er den polske økonomien mer enn tre ganger så stor som den ukrainske. Mens Ukrainas økonomi henger igjen i de post-sovjetiske korrupte strukturene, er den polske økonomien EUs suksesshistorie. Hjulpet av EU-subsidier er Polens BNP nå mer enn 67 prosent av EUs gjennomsnitt. For 25 år siden var den 33 prosent.

Derfor er ukrainernes drøm å få det som polakkene. De vil være med på den samme klassereisen som polakkene har vært med på. Men de er sjanseløse, både på grunn av krigen i Øst-Ukraina, og på grunn av liten framgang når det gjelder korrupsjonsbekjempelse. Regimet til president Petro Porosjenko - som etterfulgte Janukovitsj - har kjørt seg fast i både krig og manglende evne til å gjennomføre helt nødvendige reformer.

Da melodifestivalen åpnet i Kiev tirsdag kom fem kister over grensa fra Øst-Ukraina. Det var likene av soldater som ble drept ei uke tidligere. Dette er dagligdags. Hver dag dør det mennesker i krigen. Over 10 000 mennesker er døde. Av dem er rundt halvparten sivile, og rundt 2600 er ukrainske soldater.

Dette er rammene rundt festen i Kiev. Ukraina er et land i krig. Landet er i krig med russisk-vennlige separatister, støttet av Putins Russland. Og landet er i krig med seg selv, slik det så ofte har vært gjennom historien. Bare så det også er sagt - og forstått - gjennom alt glitteret og stasen.