LIDENSKAPELIG: Karl Ove Knausgård forteller åpent om kona Linda Boström Knausgårds psykiske problemer i «Min kamp», men også om det lidenskapelige forholdet de to har til hverandre. Foto: Katja Sund.
LIDENSKAPELIG: Karl Ove Knausgård forteller åpent om kona Linda Boström Knausgårds psykiske problemer i «Min kamp», men også om det lidenskapelige forholdet de to har til hverandre. Foto: Katja Sund.Vis mer

- Visse saker gjorde jævlig vondt

Linda Boström Knausgård snakker ut om samlivet med forfatterektemannen.

|||Gjennom foreløpig fire bind av «Min Kamp» har Karl Ove Knausgård brettet ut sitt eget og sine nærmestes liv for leserne.

Etter at interessen for ektemannens bokprosjekt tok av, har hans kone, Linda Boström Knausgård, holdt en svært lav profil. Men nå står hun fram i et portrettintervju i ukas Kvinner og klær (KK).

Her forteller hun hvordan hun har opplevd å få privatlivet omtalt i det som er blitt kalt et banebrytende møte mellom selvbiografi og roman.

- Visse saker gjorde jævlig vondt. Men jeg har kanskje hatt en litt spesiell oppvekst. Jeg synes ikke det er det verste at ting kommer opp og ut, sier hun til KK.

Forteller alt
Karl Ove Knausgård har gjort alt annet enn å dekke over konflikter og personlige problemer i framstillingen av kona.

Særlig i bind nummer to skriver han inngående om henne og familien hennes.

Knausgård forteller om deres krangler, hennes psykiske problemer og hvordan hun ved en anledning forsøkte å begå selvmord.

I boka beskriver Knausgård hvordan hun løper opp trappene til leiligheten sin med moren i hælene, og stormer inn døra.

Når moren kommer inn etter henne, har hun åpnet et vindu, men moren river henne inn igjen før hun rekker å hoppe ut.

- Tanken er at jo nærmere inn på det personlige jeg kommer, jo større er sjansen for at folk kjenner seg igjen i det jeg skriver, sa Knausgård til Dagbladet i fjor høst.

Lidenskapelig forhold
Men selv om Knausgård skriver om konas mørkeste sider, beskriver han også et lidenskapelig og uvanlig sterkt forhold.

- Sånn sett tenker jeg at det var modig av meg å våge å bli så forelsket i Karl Ove. Det er også som en slags storm, en galskapstilstand. Og han var modig som våget å satse på meg, si «henne skal jeg ha barn med», sier Boström Knausgård til KK.

Et av de sentrale elementene i bind to av «Min kamp» er hvordan Knausgård blir hodestups forelsket.

«Så vakker Linda var. Og så helt utrolig levende. Var det mulig at hun kunne bli min?», skriver han.

Til KK forteller Boström Knausgård hvordan den gryende kjærligheten vekket en lengsel i henne etter å få barn. En lengsel så sterk at hun slo mannen sin da han foreslo å utsette familieforøkelsen.

- Jeg sier ikke at det er bra å slå til noen, men det kjentes ut som om han hadde gitt meg et slag, sier hun til KK.

Dårlige sider passer bra
I et intervju med Dagens Næringsliv i fjor høst fortalte Knausgård at kona reagerte på at han har skrevet mye om henne.

- Hun er forfatter selv. Så hun forstår hva jeg holder på med. Men litt sjokkartet var det likevel, sa han.

Til KK sier Boström Knausgård at hun synes det kommer klart fram at mannens bøker er romaner og at Linda i min kamp er en romanfigur.

Men hun skulle gjerne sett at hun kom bedre ut av det.

- Jeg skulle ønske hun var litt verdigere, at hun oppførte seg bedre. Men boka handler om noe, om frustrasjon, fødsel, om det lille, om å ville det store. Da passer det kanskje ikke så himla bra med mine beste sider, sier hun.

Konfronterte svigermor
I tillegg til konas mørkeste øyeblikk skriver Knausgård også om sin svigermors alkoholmisbruk i «Min Kamp».

I bind nummer to blir han oppmerksom på at innholdet i spritflaskene hans er minket etter at svigermoren har sittet barnevakt.

Etter å ha diskutert problemet med kona, konfronterer Knausgård svigermoren. Selv om ingen andre kan ha drukket spriten, nekter hun for å ha gjort det.

- Mamma synes også at Karl Ove skriver fantastisk. Men hun ser veldig tydelig at det er en roman, sier Boström Knausgård til KK.

Preger familielivet
Som kona har Karl Ove Knausgård selv holdt en svært lav profil i forbindelse med sine selvbiografiske romaner.

Han har gitt svært få intervjuer, og gjerne begrunnet det med at han må bruke all tiden sin på å skrive ferdig det omfattende prosjektet.

Da første bind av «Min kamp» kom ut i fjor, fortalte han til Dagbladet hvordan han satte personlig rekord da han i 25 sammenhengende timer skrev 46 sider.

- Galskap er det ikke. Men jeg har mislikt det selv fra første stund. Jeg angret da jeg begynte, og det var vanskelig å finne formen. Derfor måtte jeg skrive ti sider hver dag, sa han.

Dette preger også familielivet, og kan være svært provoserende for ektefellen

- Når det er helg, og vi skal ut i skogen for eksempel, og så vet jeg at han bare lengter til mandag når han kan begynne å skrive igjen. Det er forferdelig. Men framfor alt for ham. Han har vanskelig for å være i nået og nyte det, sier Linda Boström Knausgård til KK.