Visst er det Loe

40 000 skoleelever skal i ukene framover prøve å se forskjell på Fjodor Dostojevskij og Erlend Loe.

Ehhh ... er ikke det Fjodor Dostojevskij? Ehhh ... nei. Det er trønderen Erlend Loe som står og leser høyt fra sin ennå ikke utgitte roman «Doppler» for elever på Sogn videregående skole i Oslo. Loe er sammen med 15 andre forfattere valgt ut i Foreningen !les sin nye kampanje, «rein tekst (.txt)».

Ukjent avsender

40 000 elever i den videregående skolen får i disse dager tilsendt hver sin bok som inneholder tekster fra hver av forfatterne. Åtte norske og åtte utenlandske, døde og nålevende.

Så langt alt greit. Clouet er imidlertid at elevene ikke får vite hvilken forfatter som har skrevet hva.

Bakerst i boka står forfatterne nevnt - og så skal elevene selv gjette, fornemme, føle eller vite hvilket navn som skal plasseres til hvilken historie. Det kan selvfølgelig føre til at Ari Behn kan utropes til Gabriel García Marquez, ifølge den norske videregående skolen - men resultatet av de innsendte forslagene blir ikke klare før i november.

-  Det ser litt vanskelig ut. Vi vet ikke om vi kommer til å fullføre. Det blir vel i så fall som vanlig - i siste liten, sier Karoline Fjellstad og Marte Omtvedt, to av elevene vi snakket med etter Loes opplesning. De kunne opplyse om at de hadde lest «et par bøker» i år. Hvorav minst halvparten var under tvang fra skolen.

Daglig leder Aslak Sira Myhre i Foreningen !les kunne trøste de frammøtte yrkesskoleelevene med at heller ikke han hadde lest «Forbrytelse og straff» av Dostojevskij, som er en av oppgavene i tekstboka.

Potensialet for lesende ungdommer er stort og delvis uutnyttet. I en undersøkelse sier 40 prosent av dagens 15-åringer at de ikke kunne tenke seg å lese ei bok frivillig.

Smarte metoder

Erlend Loe var i likhet med Myhre en lesehest da han var 15-16 år. Men han er enig i at det må brukes smarte metoder for å få litteraturen bredt ut.

-  Det er alltid en avveining når en står foran en slik gjeng med ungdommer, at man ikke blir for voksen, læreraktig og teit i hodet. Men samtidig vet jeg jo hvor bra det blir for dem om de leser for eksempel «A Hitchhiker's Guide to the Galaxy». De kommer til å le seg i hjel. Det blir en fest for dem. Så det er verdt å prøve.

Og ganske riktig. Da Erlend Loe startet på opplesningen, var det tilløp til kollektiv bendelorm i forsamlingen - men da han avsluttet var det smil, latter og sterk applaus. Heia ungdommen!

PÅ SKOLEN: Erlend Loe og Aslak Sira Myhre var lesehester da de var 15. Representert i prosjektet «rein tekst (.txt)» er også Douglas Adams, Ari Behn, Joseph Conrad, Fjodor Dostojevskij, Ben Elton, Frode Grytten, Gabriel García Marquez, Mikal Niemi, Lars Ramsli, Arild Rein, Åsne Seierstad, Zadie Smith, Patrick Süskind, Ragnfrid Trohaug og Linn Ullmann. Ville du klart å se forskjellen på dem?
GJETT HVEM: Erlend Loe leser fra sin neste roman «Doppler» på Sogn videregående i Oslo.