ALT KAN BYGGES av Legoklosser, inkludert Kongenes Dal i det gamle Egypt. Foto: Fredrik Wandrup
ALT KAN BYGGES av Legoklosser, inkludert Kongenes Dal i det gamle Egypt. Foto: Fredrik WandrupVis mer

Kan man gå bjerg-til-bjerg-turer langs danske høydedrag?

Visst finnes det fjell i Danmark

Men spør Drillo før du sier noe feil om dem.

Meninger

ÅRHUS (Dagbladet)

SÅ ER VI atter på vei til det forgjettede land på Jylland. Etter å ha tilbrakt en dag på et bilverksted i Skanderborg, takket være at bilen brått stoppet på motorveien, er vi av sted igjen. Småjentene, som syntes det var en stor opplevelse å tilbringe to timer i en kombinert bilforretning og verksted, lurer på hva som egentlig skjedde med «smilebil», som de har døpt den svarte Peugeot’en. Reparatøren forklarte det, men jeg skjønte bare at det var noe med «diesel» og var egentlig mest interessert i at det kunne fikses.

NÅ FEIER VI sørover, mot hele Nordens barneparadis. Ungene lurer på hvorfor Danmark er så flatt og får til svar at da Gud hadde skapt verden, trengte han et strykebrett, og det ble Danmark. Men er det like flatt overalt? Ja, bortsett fra et og annet høydedrag. Et sted fins for eksempel en avkjøring til «Himmelbjerget», som jeg i en tidligere epistel fra Jylland kom til å utlegge som Danmarks høyeste fjell. Det gjør jeg ikke lenger.

Danmarks høyeste: Møllehøj, 170,86 moh.
Danmarks høyeste: Møllehøj, 170,86 moh. Vis mer

DA JEG SKREV forrige gang, fikk jeg nemlig en mail. Fra Drillo. Han sendte følgende liste over Danmarks høyeste fjell: 1) Møllehøj 170,86 moh, 2) Yding Skov 170,77, 3) Ejer Bavnehøj, 170,35, 4) Lindbjerg 170,08, 5) Margretelyst 169,78, 6) Vistofte 169,44, 7) Rytterknekten 162, 8) Bavnehøj Them 153, 9) Sorring 148 og 10) Himmelbjerget 147. Danmark formelig bugner av fjelltopper. Jentene lurer på om vi kan se alle sammen, altså en slags bjerg-til-bjerg-ferie, men jeg sier at vi først må se å komme oss til Legoland.

DET GJØR VI til slutt, og lar oss nok en gang imponere over legoklossen som fenomen, et molekyl i plast, som hele kloden og mere til kan bygges opp av. Fra Akropolis til Star Wars, alt er lego, om du ser lenge nok. Og vil man høyt opp i lufta, går det alltid en «dverg og dal bane», som jentene kaller det. De lurer på om den er høyere enn selveste Møllehøj. Spør Drillo, svarer jeg.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.