Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Visste du at Mata Hari tilhørte en minoritet? Og Andy Warhol?

Ingmar Karlsson tar oss med til Europas mindre kjente minoritetsfolk.

MINORITET: Danseren og spionen Margaretha Geertruida Zelle, bedre kjent som Mata Hari, var friser fra byen Leeuwarden i Nederland, i likhet med mange kjente skøyteløpere. Foto: NTB SCANPIX
MINORITET: Danseren og spionen Margaretha Geertruida Zelle, bedre kjent som Mata Hari, var friser fra byen Leeuwarden i Nederland, i likhet med mange kjente skøyteløpere. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Visste du at sorberne i den tyske delstaten Sachsen blant annet kalles Sentraleuropas indianere? Visste du at det finns et folk i Litauen som heter karaimere og som har en tro som er en del av jødedommen? Visste du at huzulene i Karpaterfjellene var beryktet for sin seksuelle løssluppenhet og at det herjet en syfilis-epidemi blant dem på begynnelsen av 1900-talllet? Visste du at fjellfolket goranerne i det sørvestre Kosovo fremdeles mangler telefonforbindelse med omverdenen?

Alt dette og mere til kan du lese i den svenske forfatteren og eksdiplomaten Ingmar Karlssons siste bok, «De små folkens historia». Med unntak av kjente folkegrupper som skotter, katalanere og baskere har Karlsson tatt for seg 22 minoriteter, spredt over hele Europa. Noen av disse folkeslagene er så små at det bare dreier seg om noen tusener, i andre tilfeller snakker man om hundretusener.

Sommertilbud på Dagbladet Pluss

De beste leseopplevelsene, guider og eksperttips!

3 MÅNEDER

SOMMERTILBUD - 80% rabatt

49 kr

(Fornyes automatisk til 249,-/kvartal)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 49 kr Fornyes automatisk til 249,-/kvartal

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (249,-/kvartal) etter tilbudsperioden. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 UKE

55 kr

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 55 kr Fornyes automatisk til 55,-/uke

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (55,-/uke) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 ÅR

795 kr

(Fornyes automatisk til 795,-/år)

KJØP 1 ÅR

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 ÅR 795 kr Fornyes automatisk til 795,-/år

Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (795,-/år) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden . Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

visa card Betal trygt med Visa eller Mastercard.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?