ANMELDELSE: Barne- og ungdomsfaktabøker om kroppen vår er ikke akkurat mangelvare.
De fleste av disse har gjerne en hang til pirrende titler som «Æsj Æsj Bæsj Bæsj» og «Au! Promp! Atjoo!».
Morten Munkvik klarer å styre seg. «Sånn funker kroppen» er bygget på de over tusen spørsmålene NRK-programmet Newton har fått gjennom ti år, og allmennlegen Morten Munkvik fikk i oppdrag å lage en bok utfra disse spørsmålene. Det har blitt en relativt lettfattelig bok om et komplisert stoff.
DNA-bokstaver Munkvik begynner innenifra, så og si, med de minste bestanddeler kroppen består av: Celler, så går han blodet, hjertet, lunger, hjerne, muskler, skjelett etc. Han bruker et nokså hverdagslig greit språk — så langt det er mulig - og skriver om cellebensin, om sukkerdører, om kroppens forbrenningsanlegg, DNA som et arkivskap, nyrene som en sil (eller en million bittesmå siler).
Boka inneholder svimlende fakta, og her er gode og morsomme bilder, lik den pedagogikken som gjør Newton til et så fabelaktig program.
Naivt og morsomt Vi består av ikke mindre enn 100 millioner millioner celler får vi vite, og lagt på rekke vil det blitt en remse som rekker herfra til månen og tilbake igjen. Mens vårt DNA består av 3 milliarder bokstaver — nok til å skrive Bibelen nesten tusen ganger.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger