Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Twin Peaks»

Visste ikke at hun var på «Twin Peaks»- audition. - Jeg følte meg som en CIA-agent

Skuespiller Madeline Zima tok sjansen på nakenscene: - Jeg var naken og tenkte: Hva i helvete er det jeg gjør med livet mitt? 

NYTT ANSIKT: Madeline Zima er en av de nye skuespillerne i David Lynchs kultserieunivers. Her er hun i forbindelse med «Twin Peaks»-premieren i Los Angeles. Foto: Scanpix
NYTT ANSIKT: Madeline Zima er en av de nye skuespillerne i David Lynchs kultserieunivers. Her er hun i forbindelse med «Twin Peaks»-premieren i Los Angeles. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 1989 våkner den søvnige byen Twin Peaks til et grufullt funn. Den 18 år gamle skjønnheten Laura Palmer (Sheryl Lee) blir funnet drept, grovt mishandlet og pakket inn i plast. Da tv-seerne ble introdusert til «Twin Peaks» i 1990, ble vi tatt inn i et univers vi knapt hadde vært vitne til på tv tidligere.

På 90-tallet ble David Lynch-serien «Twin Peaks» så og si et begrep - en moderne tv-klassiker som fengslet og skapte uhygge.

22. mai, et kvart århundre senere, hadde nye «Twin Peaks» premiere på HBO og ga et gjensyn med gamle kjenninger fra serien i tillegg til nye fjes på rollelisten. Blant dem Madeline Zima, tidligere kanskje best kjent fra barnerollen i situasjonskomedien «Nanny» og fra serien «Californication», hvor hun spiller mot David Duchovny, en annen «Twin Peaks»-skuespiller.

Topp hemmelig manus

- Jeg fikk papirmanuset i hånda og måtte levere det tilbake. Det var som om jeg var en CIA-agent, det var fantastisk, forteller Zima til Vulture.

Zima visste ikke at det faktisk var en audition til «Twin Peaks» hun hadde gått til, selv om det hadde versert rykter. Hun fikk beskjed om ikke å dele informasjonen i manuset til noen og hadde begrenset tid til å svare på om hun ville ha rollen.

Obs! Denne artikkelen inneholder spoilere fra første episode!

Zima dukker opp som Tracy i første episode av serien, hvor vi også blir introdusert til Sam, spilt av Ben Rosenfield. Sam sitter i et varehus i New York hvor han får betalt for å se på en tom glassboks og rapportere om det skjer noe inne i boksen.

Tracy sniker seg inn i bygningen for å være sammen med Sam. Når det begynner å bli hett mellom de to, materialiserer et vesen seg inni glassboksen og det utspiller seg en blodig scene.

Tok sjansen på nakenscene

Selv om Zima har gjort nakenscener tidligere, forteller hun at hun var en smule motvillig til å dø naken da hun leste manuset.

- Ville jeg være med på dette? Selv om det kunne være for David Lynch? sier hun til Vulture.

Zima beskriver det å få «blod» sprutet over seg fra en slange som gøy.

- Jeg var naken og tenkte: Hva i helvete er det jeg gjør med livet mitt? Jeg måtte stole på at det var en del av et større bilde enn jeg kunne se. Alt for opplevelsen. Resten av livet kan jeg si at jeg har jobbet sammen med David Lynch i to dager.

Kompromissløs

Serien består av 18 deler, og innledes med et dobbeltavsnitt på to timer.

Dagbladets anmelder Christopher Pahle rullet fem på terningen etter premieren og skriver blant annet:

«Etter de to første episodene er det tydelig at Lynch har planer om å være akkurat så kompromissløs som han alltid er. Jada, dette er umiskjennelig «Twin Peaks», men kanskje først og fremst umiskjennelig Lynch, og sånn sett muligens enda mer utilgjengelig».

Hele Norges coronakart