DEBATT

Vissvass om SV, skole og skatt

Kjetil Rolness er sleivete når han bretter ut sine fordommer om SVs skolepolitikk

Kjetil Rolness  gikk hardt ut mot SVs skolepolitikk. Særlig kunnskapsbasert er han ikke, skriver Audun Lysbakken.  Foto: Anders Grønneberg
Kjetil Rolness gikk hardt ut mot SVs skolepolitikk. Særlig kunnskapsbasert er han ikke, skriver Audun Lysbakken. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I en kommentar 21. mars angriper Dagbladets spaltist Kjetil Rolness SVs skolepolitikk, som han mener vil forsterke sosiale forskjeller. Men mye tyder på at Rolness verken har lest hva vi foreslår på skolepolitikk, eller hva forskningen sier.

1. SV vil ha flere lærere i grunnskolen, maks 15 elever per lærer på 1- 4. trinn og maks 20 elever i resten av grunnskolen. Forskning tyder på at mindre klassestørrelse særlig har effekt for minoritetsspråklige elever, elever der foreldrene har lavt utdanningsnivå. For eksempel viser forskning at 1:1-undervisning har best effekt hvis man skal hjelpe elever som er svake i lesing. Dersom vi greier å legge til rette for mindre grupper i bestemte undervisningssituasjoner, vil dette særlig hjelpe de elevene som trenger det mest.

2. SV vil legge øvingsarbeidet inn i skoledagen, slik at leksene i hovedsak gjøres på skolen. Det er stor forskjell på hvor god hjelp elevene får med leksene hjemme. Forskning viser at elever med lav sosioøkonomisk bakgrunn som får mye lekser, gjør det dårligere på skolen enn elever med tilsvarende bakgrunn som får mindre lekser. Lekser kan forsterke lav selvtillit for svake elever og gi dårligere motivasjon. Når øvingsarbeidet er noe av det viktigste vi gjør for å lære å lese, skrive og regne, er det dumt å skyve så mye av øvingen ut av skolen og inn i hjemmet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.